Mniszek lekarski zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem czy dmuchawcem. Rośnie dziko w całej Europie Azji i obu Amerykach. Spotkać go możemy m.in. na łąkach, przy drogach. A także w ogrodach, gdzie traktowany jest zwykle jak uciążliwy chwast. Tymczasem mniszek lekarki to roślina o licznych właściwościach leczniczych.

Do celów leczniczych wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń rośliny, liście mniszka oraz kwiaty.

Mniszek lekarski zastosowanie

Mniszek lekarski z uwagi na cenne właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie. A także w weterynarii, dietetyce, a także w kosmetyce.

Ze świeżych liści mniszka przyrządza się wiosenne sałatki lub sok. Z suszonych liści rośliny używa się do robienia naparu. Napar z mniszka lekarskiego jest łagodnym środkiem pobudzającym wątrobę i oczyszczającym organizm w stanach zatrucia. Z mniszkowych kwiatów przygotowuje się wino lub syrop.

  • sałatka – mlecz może stanowić bazę dla sałatek. Ta ze świeżych liści jest bardzo pożywna. Sałatka z liści mlecza jest bombą witaminową: nieblanszowane liście zawierają witaminy A, B,C, D;
  • nadzienie – zblanszowane liście mniszka są pysznym nadzieniem do pierożków czy naleśników;
  • nadzienie – zblanszowane liście mniszka są pysznym nadzieniem do pierożków czy naleśników;
  • syrop – przypisuje mu się nadzwyczajne właściwości, zwłaszcza w walce z przeziębieniem;
  • sok z mniszka (białe mleczko) – pomaga w walce z kurzajkami czy liszajem;

Mniszek lekarski właściwości

Mniszek lekarski to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych. Oraz innych składników odżywczych, takich jak garbniki, inulina, flawonoidy, krzem, magnez i potas. Te zioła lecznicze posiadają wiele właściwości pozytywnych wpływających na nasz organizm. Wśród najbardziej znanych zaliczamy między innymi:

  • Wzmacniają układ odpornościowy;
  • Oczyszcza organizm z toksyn;
  • Wspomaga układ oddechowy podczas infekcji;
  • Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie;
  • Zapobiega miażdżycy;
  • Przyśpiesza gojenie się ran.

Korzeń mniszka lekarskiego

Korzenie mniszka działają żółciopędnie i moczopędnie. Poprawiają pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cukru i poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się je przy dolegliwościach wątroby. Najczęstsze właściwości korzenia to:

  • Działają moczopędnie oraz wspomagają leczenie dróg moczowych. Jak i również łagodzą bóle związane z zapaleniem pęcherza;
  • Działają pomocniczo w leczeniu nerek i kamicy moczowej;
  • Obniża poziom glukozy we krwi;
  • Wspomaga układ pokarmowy;
  • Pomaga w walce z anemią oraz wzmacnia układ odpornościowy;

Dzięki zawartości witamin C i B, magnezu, potasu. Oraz wielu innych składników, w tym inuliny i seskwiterpenów. Korzeń mniszka ma właściwości nie tylko lecznicze czy przeciwzapalne, ale też stymuluje odporność organizmu.

  • Zmniejsza stany zapalne;
  • Ma właściwości odtruwające;

Polepsza pracę wątroby, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego. A także wpływa na nerki i działa moczopędnie. Działa detoksykująco, czyli wspomaga usuwanie z organizmu zalegających toksyn;

  • Pomaga w leczeniu czerniaka i białaczki;

Liście mleczu pomagają natomiast w leczeniu raka piersi i prostaty. Wyciąg z korzenia mniszka zabija komórki nowotworowe czerniaka. Sprawia on, że te komórki znowu podlegają naturalnemu procesowi w organizmie – obumieraniu. Jak i wydalaniu komórek uszkodzonych bądź „zużytych”. W ten sam sposób korzeń mniszka działa w przypadku białaczki.

Mniszek lekarski dobry na wszystko

Korzeń mniszka lekarskiego służy do przygotowania naparu, który można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.

Oczyszczone i wysuszone korzenie mlecza mogą być stosowane jako zamiennik kawy. Napój przyrządzony z korzenia mniszka nie powoduje wzrostu ciśnienia i obniża cholesterol.

Do przygotowania naparu i odwaru potrzeba 50 gramów pokrojonego korzenia mniszka lekarskiego (do naparu z liśćmi). Zioła gotuje się na małym ogniu przez 2 minuty i pozostawia przez 10 minut. Odwar należy gotować nieprzerwanie przez 10 minut, także na małym ogniu. Po przefiltrowaniu jest gotowy do spożycia. Zaleca się spożywanie odwaru 2–3 razy dziennie przed posiłkiem. Należy równie pamiętać, by zachować umiar i nie przekraczać zalecanych porcji.

Rozwodnionym naparem można przemywać twarz podczas leczenia trądziku i wysypki. Skoncentrowany napój z korzenia mniszka działa moczopędnie. Wzmaga produkcję żółci i soku żołądkowego, a także przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.