Ashwagandha

0
Ashwagandha (Witania ospała – Withania somnifera) to roślina z rodziny psiankowatych, znana również pod nazwami indyjski żeń-szeń. Surowcem leczniczym jest korzeń i owoc ashwagandhy. Ashwagandha...

Bakopa

0
Bakopa (Bacopa monnieri, Brahmi) to indyjska roślina o niezwykłych właściwościach. Rośnie na terenach bagnistych i wilgotnych w krajach azjatyckich takich jak Nepal, Wietnam,...

Berberyna Berberys

0
Berebryna to roślinny alkaloid uznawany za jeden z najsilniejszych naturalnych suplementów. Jego lecznicze właściwości są znane i wykorzystywane od tysięcy lat w tradycyjnej...

Bezpieczne opalanie

0
Bezpieczne opalanie to ochrona skóry przed nadmierną ekspozycją na promienie UVA i UVB. Powszechnie wiadomo, że promienie słoneczne stymulują wytwarzanie witaminy D w skórze,...

Boraks – Walter Last

0
Boraks – Boraksowa konspiracja Spisek w sprawie boraksu Boraks jest występującym w przyrodzie minerałem i źródłem ważnego pierwiastka, boru, oraz tanim i skutecznym środkiem antyseptycznym, przeciwgrzybiczym...

Borelioza – pytania i odpowiedzi

0
Borelioza – podstępny imitator chorób! Jak się zarażamy boreliozą i jakie są objawy? Boreliozą (choroba z Lyme) zarażamy się poprzez ukąszenie kleszcza, który przenosi bakterię...

Cera naczynkowa – przyczyny, zalecenia żywieniowe i pielęgnacyjne

0
Cera naczynkowa charakteryzuje się kruchością i nadwrażliwością naczyń krwionośnych a także jest jednym z czynników przyczyniających się do powstania trądzika różowatego. Coraz więcej kobiet...

Chlorek magnezu

0
Chlorek magnezu i oliwka magnezowa Chlorek magnezu to najprostszy sposób na szybkie uzupełnienie niedoboru magnezu w organizmie. Niedobory magnezu i najlepiej przyswajalne jego formy zostały...

Chlorella i Spirulina

0
Chlorella i spirulina to mikro algi znane ze swych niezwykłych właściwości. Pojawiły się kilka miliardów lat temu i są najwcześniejszymi formami życia na ziemi....

Chlorofil i chlorofilina

0
Chlorofil to substancja, która znajduje się w warzywach i owocach. Jednak w procesie produkcji spryskuje się je różnymi chemicznymi środkami, które pozbawiają je znacznej...

Choroba Hashimoto

0
Choroba Hashimoto to najczęstsza choroba autoimmunologiczna na świecie. Dotyka ona od 13,4 do 38% ludzi. Ostatnie obliczenia wskazują, że aż jedną na pięć kobiet...

Co warto jeść razem a co osobno?

0
Co warto jeść razem a co osobno? Warto zadać sobie to pytanie komponując składniki w codziennej diecie. Właściwe połączenie żywności pomaga maksymalnie przyswajać składniki pokarmowe,...

Czarnuszka

0
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana czarnuszką ogrodową, czarnuchą, kminem czarnym czy kąkolnicą występuje na terenie Euroazji oraz w północnej Afryce a nawet i...

Czosnek – właściwości i działanie

0
Czosnek pospolity, czyli Allium sativum jest byliną i kwitnie od lipca do sierpnia. Należy do tej grupy ziół, które posiadają uniwersalne zastosowanie. Jego...

Czy warto stosować suplementy diety?

0
Suplementy diety – najogólniej mówiąc to produkt składający się z substancji odżywczych, stanowiących uzupełnienie codziennej diety. Suplementy mają być dodatkowym źródłem witamin, minerałów...

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – cukrzyca, insulinooporność c.d.

0
Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta dobra dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz otyłością. Nieprawidłową glikemię da się opanować dietą, która powinna być...

Dieta w chorobie Hashimoto

0
Dieta w chorobie Hashimoto oraz suplementacja witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę. Wiele artykułów mówi o tym, jak bardzo ważne jest odpowiedni sposób odżywiania...

Dlaczego warto stosować olej kokosowy?

0
Olej kokosowy dopiero od niedawna zyskał popularność na polskim rynku. Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Kwasy nasycone...

Dlaczego warto zamienić biały cukier na ksylitol brzozowy?

0
Ksylitol brzozowy to absolutny hit jeśli chodzi o zamienniki cukru. Został wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 roku przez niemieckiego chemika. Jednak dopiero w...

Gotu Kola

0
Gotu Kola (centella asiatica, wąkrota azjatycka) to roślina tropikalna o działaniu uspokajającym, stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Gotu kola posiada różne formy...

Insulinooporność – co to znaczy?

0
Insulinooporność może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2, zespołu policystycznych jajników oraz do zaburzeń sercowo-naczyniowych. Co dokładnie oznacza insulinooporność? To obniżenie wrażliwości tkanek na...

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

0
Prawdziwy miód to skarbnica witamin i minerałów. Do tej pory wyodrębniono około 300 różnych składników w miodzie, m. in. glukozę, fruktozę, białka, enzymy, hormony,...

Jod

0
Jod to podstawowy składnik tarczycy. Tarczyca wydziela tyroksynę, która zawiera 60-120 mcg jodu. Bez jodu nie jest możliwa produkcja tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3),...

Komosa ryżowa

0
Komosa ryżowa (Quinoa) należy do grupy tak zwanych pseudozbóż. Oznacza to, że przypomina pod wieloma względami zboże, ale nim nie jest. Roślina ta głównie...

Koenzym Q10

0
Koenzym Q10 nazywany często witaminą Q, to składnik znajdujący się w każdej komórce naszego ciała. Jest niezwykle ważny dla procesów energetycznych zachodzących w komórkach....

Kolagen

0
Kolagen jest jednym z ważniejszych białek organizmu.To główny budulec tkanki łącznej. Tkanka łączna zapewnia podporę narządom, ochrania wrażliwe części ciała i jest głównym składnikiem skóry....

Kosmetyki naturalne i organiczne – czym się różnią?

0
Kosmetyki naturalne i organiczne czym się różnią? Wydawałoby się, że jedno i drugie to samo oznacza. A jednak nie wygląda to tak prosto. Oto...

Krzem

0
Krzem to składnik mineralny, niezbędny do syntezy kolagenu, elastyny – białek, które tworzą tkankę łączną. Stymuluje również produkcję kwasu hialuronowego – związku, który...

Kudzu

0
Kudzu (ołownik łatkowaty, Pueraria lobata) to jeden z najbardziej interesujących surowców roślinnych, a szczególnie wyciąg z jego korzenia, który pomaga walczyć z...

Kurkuma

0
Kurkuma (curcuma longa) to hinduska przyprawa wytworzona ze startego korzenia ostryża. Należy do rodziny imbirowatych i rośnie dziko w południowej Azji. Jej niezwykłe właściwości...

Magnez

0
Magnez – jego wpływ na nasz organizm Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków, tak zwany „pierwiastek życia” niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział...

Olej żywokostowy i maść żywokostowa – jak zrobić?

0
Jak zrobić olej żywokostowy? Przepis nr 1 na olej żywokostowy: 1 szklanka świeżych lub suchych korzeni zaleć 300 ml oleju lub oliwy z oliwek o temperaturze...

Migrena

0
Migrena to ból głowy, któremu często towarzyszą nudności, wymioty, występują również problemy z logicznym myśleniem. Objawy te rzadko są powiązane ze zwykłym bólem głowy....

Młody jęczmień

0
Młody jęczmień to inaczej zielona trawa jęczmienna. Zaliczany jest do tak zwanej zdrowej żywności. Posiada wiele korzystnych właściwości i znajduje zastosowanie w profilaktyce...

MMS chloryn sodu

0
MMS czyli chloryn sodu NaClO2 to związek chemiczny, na temat którego spotkać można skrajne opinie. Leczy czy szkodzi? Jak pisał Paracelsus „wszystko jest trucizną,...

MSM -siarka organiczna

0
MSM czyli metylosulfonylometan to organiczny związek siarki, który znajduje się między innymi w mięsie, owocach, warzywach i świeżym mleku. Niestety proces konserwacji czy pasteryzacji...

Mydło Aleppo

0
Mydło Aleppo to prawdopodobnie najstarsze mydło na świecie. Było znane za czasów Fenicjan. Uważa się, że metoda wytwarzania mydła Aleppo sięga 2000 lat, lecz...

Mydło marsylskie

0
Mydło marsylskie to zastrzeżona francuska receptura produkcji mydła, które zawiera 72% oliwy z oliwek z dodatkiem wody i sody. Nie ma w nim tłuszczów...

NAC – N-acetylocysteina

0
NAC (acetylocysteina, n-acetylocysteina) to organiczny związek chemiczny, pochodna L-cysteiny, czyli siarkowego aminokwasu endogennego, występującego naturalnie w organizmie. Acetylocysteina znana jest głównie ze swych właściwości...

Nasiona chia

0
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to roślina występująca w Meksyku i Gwatemali. Szałwia była głównym pożywieniem dla Azteków, służyła również do produkcji farb i preparatów...

Niedokwaszenie żołądka

0
Niedokwaszenie żołądka to wynik zbyt niskiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Objawia się przede wszystkim gazami, wzdęciami, odbijaniem, uczuciem ciężkości po posiłkach, zgagą,...

Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?

0
Kondycja naszych jelit wpływa na odporność naszego organizmu! Teoria ta została potwierdzona w praktyce podczas wielu badań naukowych. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o...

Olej konopny

0
Olej konopny jest pozyskiwany z tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej. Olej ten jest źródłem cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Charakteryzuje się...

Olej z czarnuszki właściwości

0
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki (czarnego kminku). Nasiona czarnuszki znane są ze swoich właściwości leczniczych już od...

Olej żywokostowy

0
Olej żywokostowy skutecznie wspiera leczenie chorób kręgosłupa, stawu biodrowego, kolan, bóle reumatyczne, rwę kulszową. Pomaga przy złamaniach, zwichnięciach i stłuczeniach. Jest niezastąpiony w stanach zapalnych...

Olejowanie włosów

0
Olejowanie włosów od kilku lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem, choć jest to metoda znana i stosowana już od setek lat przez arabki...

Oregano

0
Oregano (Origanum vulgare) czyli lebiodka pospolita inaczej nazywana jako dziki majeranek, macierzanka wysoka czy macierduszka. Jako roślina lecznicza i przyprawowa lebiodka znana była w...

Pasożyty jak je rozpoznać i zwalczyć?

0
Pasożyty, to organizmy odżywiające się kosztem gospodarzy, czyli innych organizmów zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Inaczej mówiąc to po prostu robaki pasożytnicze: pierwotniaki...

Protokół Buhnera – alternatywna metoda leczenia boreliozy

0
Protokół Buhnera to aktualnie jeden ze skuteczniejszych protokołów ziołowych stosowanych przy boreliozie. Stephen Harrod Buhner to wybitny amerykański zielarz, autor wielu książek i publikacji....

Rosół – dlaczego jest zdrowy?

0
Rosół to jedno z narodowych dań polskich. Nikt jednak nie wie dokładnie kiedy powstał pierwszy polski rosół. Pierwsze przepis znalazł się w książce kucharskiej...

Różeniec górski

0
Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) jest to stara roślina lecznicza, używana przez ludność skandynawskie i rosyjskie. Jest objęty ochroną gatunkową. W Polsce występuje rzadko,...

RZS – dieta (reumatoidalne zapalenie stawów)

0
RZS czyli reumatoidalne zapalenie stawów to choroba autoimmunologiczna, gdzie układ odpornościowy atakuje własne komórki, co prowadzi do ich zniszczenia. Stan zapalny w RZS obejmuje...

Selen

0
Selen to pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. W organizmie najwięcej selenu znajduje się w tarczycy (aż 80%), przysadce mózgowej, wątrobie...

Siarczan magnezu jak stosować?

0
Sól Epsom czyli siarczan magnezu MgSO4 to nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowego i magnezu. Potocznie nazywana jest solą gorzką, solą angielską lub solą...

Soda – właściwości i zastosowanie

0
Soda spożywcza jest obecna chyba w każdym domu, używana z reguły jako dodatek do wypieków. Soda oczyszczona to tak naprawdę wodorowęglan...

Suplementy wspomagające odchudzanie

0
Suplementy wspomagające odchudzanie mogą przynieść korzyści w połączeniu ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami. Na rynku jest wiele dostępnych produktów, niektóre z nich warto łączyć,...

Tarczyca bajkalska

0
Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to roślina wieloletnia a jej ojczyzną są tereny Syberii, Chin i Mongolii. Ta dotąd mało popularna roślina posiada szereg właściwości...

Witamina A

0
Witamina A mało się o niej mówi a jednak jest równie ważna w naszej diecie jak witamina D3 czy witamina K2. Witamina A dzieli się...

Witamina E

0
Witamina E to grupa związków chemicznych, rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Każda z tych grup składa się z...

Jak zrobić płyn Lugola?

0
Płyn Lugola dostępny bez recepty w aptece jest przeznaczony wyłącznie do stosowania zewnętrznego, gdyż jest to nieoczyszczona mieszanka. Dziś krótki wpis „Jak zrobić płyn...

Żeń-szeń

0
Żeń-szeń (Panax ginseng) czyli żeń-szeń właściwy to jedna z najstarszych roślin, której przypisywano właściwości lecznicze już w 320 roku p.n.e. Do Europy...

Zielona kawa za i przeciw

0
Zielona kawa – to surowe ziarno kakaowca, które nie zostało poddane procesowi palenia. Na początku owoc kakaowca ma barwę zieloną, a gdy dojrzewa stopniowo...

Złocień maruna naturalny środek przeciwmigrenowy

0
Złocień maruna znany też jako wrotycz maruna (Chrysanthemum parthenium, Matricaria parthenium, Tanacetum parthenium) uprawiany był w Polsce od dawna. Wydziela intensywny zapach i jest...

Kiedy udać się do ginekologa jeśli test ciążowy był pozytywny ?

0
Zazwyczaj ginekolog zleci wizytę 6 do 8 tygodni po terminie spodziewanej miesiączki. Czy lekarz może stwierdzić wczesna ciążę przez badanie USG ? Lekarz może stwierdzić ciążę...

Czy test ciążowy może kłamać? Kiedy test ciążowy jest wiarygodny ?

0
Test ciążowy jest wiarygodny w 99% jeżeli wynik testu jest pozytywny . Test z dużym prawdopodobieństwem może się mylić jeżeli test wykonany wcześniej...

Kiedy wykonać Test Ciążowy?

0
Pomimo tego, że wielu producentów domowych testów ciążowych obiecuje, że ich test wykrywa ciążę nawet w 6 dni po stosunku, aby być pewnym skuteczności...

Typowe objawy ciąży

0
Nabrzmiałe piersi Bolą cię piersi ? To mogą być pierwsze objawy ciąży! Twoje piersi mogą wysłać ci jeden z pierwszych sygnałów ciąży. Piersi mogą bardzo...

Brak krwawienia miesiączkowego

0
Opóźnienie lub brak miesiączki ? To najpewniejsze objawy ciąży ! Jeśli zazwyczaj miesiączkujesz regularnie, to brak miesiączki jest jedną z najpewniejszych oznak, że...

Objawy ciąży

0
Czy masz pierwsze objawy ciąży ? Twoja miesiączka się spóźnia ? Boli Cię podbrzusze ? Zauważyłaś silniejsze białe upławy ? Boli Cię głowa i...

Losowe wpisy:

Boraks – Walter Last

0
Boraks – Boraksowa konspiracja Spisek w sprawie boraksu Boraks jest występującym w przyrodzie minerałem i źródłem ważnego pierwiastka, boru, oraz tanim i skutecznym środkiem antyseptycznym, przeciwgrzybiczym...

Zielona kawa za i przeciw

0
Zielona kawa – to surowe ziarno kakaowca, które nie zostało poddane procesowi palenia. Na początku owoc kakaowca ma barwę zieloną, a gdy dojrzewa stopniowo...