Olej kokosowy dopiero od niedawna zyskał popularność na polskim rynku. Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Kwasy nasycone średniołańcuchowe (MCF) mają ogromną przewagę prozdrowotną nad kwasami długołańcuchowymi (LCFA), dlatego też nie można wrzucać wszystkich kwasów nasyconych do jednego worka. Kwasy średniołańcuchowe metabolizują się w zupełnie inny sposób niż kwasu długołańcuchowe. Z tego właśnie względu olej kokosowy jest łatwo trawiony a uzyskana energia szybko dostarczana do komórek, dzięki czemu olej nie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Olej kokosowy pozyskiwany jest z orzechów kokosowych poprzez ich tłoczenie i rozgrzanie. Na rynku są dostępne dwie formy oleju kokosowego rafinowany i nierafinowany. Warto jednak korzystać z formy nieprzetworzonej, czyli oleju nierafinowanego, który posiada wszystkie cenne składniki. Olej kokosowy rafinowany jest pozbawiony zapachu kokosa (jest to alternatywa dla osób nie lubiących tego zapachu), natomiast podlega rafinacji, czyli oczyszczaniu z osadów roślinnych jednocześnie niektóre składniki ulegają zniszczeniu, między innymi witamina E i polifenole.
Dlaczego warto stosować olej kokosowy?
zawiera kwasy laurynowy, kaprynowy, kaprylowy, mirystynowy, które zapobiegają wielu schorzeniom, na przykład: chorobie zwyrodnieniowej, zawałowi serca oraz miażdżycy
dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, K I E oraz pierwiastki takie jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i cynk
ma zdolności antybakteryjne – olej w organizmie przekształca się w kwas monolaurynowy, który działa na bakterie a także na wirusy
posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe- dzięki obecności kwasu kaprylowego
wskazany dla cukrzyków – dodaje energii jednocześnie nie podnosi poziomu insuliny we krwi
zwiększa metabolizm i zmniejsza otyłość brzuszną – badania wykazały, że stosowanie 30 ml dziennie oleju kokosowego znacznie szybciej zmniejsza obwód w okolicach brzusznych niż u osób, które w tym samym czasie stosowały olej sojowy. Należy też dodać, że obie grupy kontrolne włączyły również do swojej dziennej aktywności 50 minutowy marsz.
zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego
ma pozytywny wpływ na profil lipidowy – podnosi stężenie korzystnych frakcji cholesterolu HDL
naukowcy wykazali korzystny wpływ oleju kokosowego w chorobach neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer oraz Parkinson
oczyszcza organizm z toksyn – zaleca się na czczo płukanie jamy ustnej olejem kokosowym, następnie należy wszystko wypluć i umyć zęby
nie traci swoich właściwości podczas smażenia
może być zamiennikiem masła
doskonale uelastycznia i odżywia suchą skórę – może być wykorzystany jako balsam do skóry suchej, łuszczącej się i popękanej (regeneruje spękane pięty)
nadaje połysk włosom i odbudowuje ich strukturę – olej kokosowy polecany jest często do olejowania włosów (zamiast odżywki lub maski)
odświeża oddech i chroni przed próchnicą zębów – doskonały jako składnik past do zębów
Pasta do zębów z olejem kokosowym:
olej kokosowy
soda oczyszczona
opcjonalnie olejek zapachowy, na przykład mięta
można dodać ksylitol
Olej koksowy ocieplony do temperatury pokojowej zmieszać z soda oczyszczoną w proporcji 1:1. Najlepiej przygotowywać pastę na bieżąco, przed myciem zębów.