Czosnek pospolity, czyli Allium sativum jest byliną i kwitnie od lipca do sierpnia. Należy do tej grupy ziół, które posiadają uniwersalne zastosowanie. Jego lecznicze właściwości znane są od tysięcy lat. Uprawiany był przez Rzymian, Egipcjan i ludność dalekiego Wschodu.

Obecnie czosnek głównie wykorzystywany jest w kuchni, jako przyprawa, ale należy pamiętać, że jest to doskonały naturalny antybiotyk!
Super wartości czosnku:

Zawiera glikozydy siarkowe, olejek eteryczny, flawonoidy, fitosterol, związki cukrowe, witamina C, witaminy z grupy B, pierwiastki takie jak magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź oraz potas, fosfor i selen oraz wolne aminokwasy takie jak cysteina, metionina i arginina.
Zawiera ważny aminokwas: alinne, który po zmiażdżeniu lub rozdrobnieniu przekształcony zostaje do allicyny. To właśnie allicyna odpowiada za przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości czosnku. A dodatkowo obniża poziom lipidów.
Czosnek oddziałuje na Helicobacter pylori – bakteria, która przyczynia się do owrzodzeń i stanów zapalnych żołądka.
Unieszkodliwia bakterię Chlamydię pneumonia, która przyczynia się do za zapalenia oskrzeli i płuc a także przyczynia się do nawracających katarów i zapalenia zatok.
Wpływa również na bakterię Mycobacterium, które powoduje gruźlicę.
Czosnek wykazuje działanie antynowotworowe- posiada zdolność niszczenia komórek nowotworowych glejaka mózgu.
Działa antyoksydacyjnie i przeciwgrzybiczo.
Oddziałuje również na pasożyty przewodu pokarmowego
Czosnek możemy stosować w infekcjach układu oddechowego takich jak zapalenie oskrzeli, katar, przeziębienie, grypa.
Może być pomocny w leczeniu kaszlu kokluszowego lub stanowić element terapii astmy oskrzelowej.
Wzmacnia odporność organizmu.
Wspomaga rozwój naturalnej flory bakteryjnej.
Czosnek stosowany zewnętrznie zwalcza grzybicę skóry a także owsiki
W wyniku przemian biochemicznych z allicyny powstaje siarkowodór, który wpływa między innymi na rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi. Dzięki czemu czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiega hiperlipidemii oraz agregacji (zlepianiu się) płytek krwi.
Obniża poziom cholesterolu LDL („złego”) i podwyższa poziom cholestreolu HDL („dobrego”)
Czosnek reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Czosnek przeciwwskazania:

Alergia
przyjmowanie warfaryny, kwasu acetylosalicylowego – leków rozrzedzających krew
przed operacją i po zabiegu chirurgicznym – ze względu na możliwość wystąpienia krwawienia
odradza się kobietom ciężarnym i matkom karmiącym – ze względu na silne działanie związków siarki zawartych w czosnku
istnieją doniesienia naukowe, że czosnek nie powinno się łączyć z paracetamolem

Czosnek jak spożywać?

Zaleca się spożywać nie więcej niż 1 do 3 ząbków czosnku dziennie, ponieważ jego nadużywanie może prowadzić do wzdęć oraz zgagi. Jeśli ktoś nie lubi zapachu i smaku czosnku to dobrą alternatywę stanowią preparaty z czosnkiem, z reguły są to kapsułki ze skoncentrowanym olejem czosnkowym.

Ważne: największe właściwości lecznicze ma czosnek wtedy, kiedy się go zmiażdży lub drobno posieka i odstawić na około 10 minut przed wykorzystaniem.
Jak się pozbyć zapachu czosnku?

Zapach czosnku jest bardzo trudny do pozbycia się. Do wypróbowanych metod można zaliczyć:

spożycie zielonej natki pietruszki ( można zrobić sobie sałatkę)
zaserwować twarożek z sałatą oraz z aromatycznymi ziołami jak mięta, kolendra i koperek
zjeść 2 kwaskowe jabłka
wypić świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub grejpfruta
sporządzić herbatę z liści mięty, pokrzywy lub kopru włoskiego
można rozgryźć kilka ziaren kopru włoskiego, anyżu lub kawy
wypić małą lampkę wytrawnego wina gronowego
ewentualnie można czosnek pokroić w cienkie plasterki, nie gryźć tylko od razu połknąć i popić duża ilością wody a następnie zjeść posiłek.

Jak przygotować lek z czosnku i cytryny?

Przepis według prof. Aleksandra Ożarowskiego

Składniki:

30 ząbków czosnku
1/2 kg cytryn

Czosnek obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać, zmiażdżyć. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim uzyskana miazgę w szczelnym słoiku. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Przechowywać w lodówce. Stosować 1 łyżeczkę (dzieci) lub 1 łyżkę (dorośli) 1-3 razy dziennie przed posiłkiem.
Pasta z awokado i czosnku

Przepis według Zbigniewa T. Nowaka

Składniki:

1 średni (dobrze dojrzały)owoc awokado
2 średnie ząbki czosnku
1 dość duży ogórek kiszony
1 mała cebula – najlepiej czerwona
świeżo mielony pieprz do smaku

Posiekać drobniutko ząbki czosnku i cebulę. Ogórek posiekać lub pokroić w małą kostkę. Owoc awokado przekroić na pół, odrzucić pestkę i wyjąć łyżką miąższ do miseczki. Wrzucić czosnek, cebulę i ogórek, doprawić pieprzem i bardzo starannie wyrobić widelcem na jednolitą pastę. Najlepiej smarować pastą pieczywo razowe. Warto ją spożywać co 3 dzień.