Mydło marsylskie to zastrzeżona francuska receptura produkcji mydła, które zawiera 72% oliwy z oliwek z dodatkiem wody i sody. Nie ma w nim tłuszczów zwierzęcych, barwników, konserwantów i substancji zapachowych. Nie jest testowane na zwierzętach, ulega całkowitej biodegradacji. Mydło marsylskie jest hypoalergiczne i wskazane jest do pielęgnacji skóry dla całej rodziny, także dla dzieci i noworodków.
Tradycyjne mydło marsylskie

Tradycyjne mydło marsylskie
Kto stworzył mydło marsylskie?

Pierwsza francuska manufaktura mydła powstała w 1370 roku. W tym roku wyprodukowano pierwsze mydlane kostki. Francuzi zastosowali recepturę mydła na wzór mydła Aleppo z Syrii. Mieli jednak problem z dostępem do oleju laurowego i to spowodowało, że wyprodukowano mydło marsylskie z łatwo dostępnych składników: oliwy z oliwek, sody i wody. W XVI wieku, sam Ludwik XVI osobiście nadzorował produkcję i skład mydeł marsylskich. W 1688 roku nazwa mydła marsylskiego została zastrzeżona wyłącznie dla mydła produkowanego na bazie oliwy z oliwek w rejonie marsylskim.
Jak powstaje mydło marsylskie?

Powstaje w niewielkich, prowansalskich manufakturach. Jego produkcja jest nadzorowana przez lokalnych maitres savonniers – francuskich rzemieślników, którzy dobierają składniki i kompozycje. Produkcja odbywa się ręcznie i trwa 14 dni. W wielkich kadziach miesza się oleje roślinne z sodą i otrzymana pasta podgrzewana jest przez 10 dni w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Następnie pastę myje się w celu usunięcia sody i pozostawia na 2 dni. Gdy mydło zastygnie dzieli się je na bloki i kostki, a następnie pieczętuje (każda manufaktura ma swoją pieczęć).

Pomimo zastrzeżonej receptury skład mydła marsylskiego stopniowo zaczął się zmieniać. W XIX wieku skład mydła zaczęto wzbogacać o nowe oleje roślinne. Dziś do produkcji mydeł marsylskich używa się różnych olejów roślinnych, między innymi oleju kokosowego, oleju palmowego, oleju arganowego, oleju ze słodkich migdałów, masło shea. Dodawana jest również gliceryna oraz olejki eteryczne: lawendy, róży, pomarańczy, cynamonu. Dzięki temu mydło marsylskie zyskało dodatkowe właściwości i przyjemne zapachy.

Mydło marsylskie – właściwości:

wskazane dla skóry alergicznej i suchej
oczyszcza skórę z zanieczyszczeń i zaskórników
działa antyseptycznie i łagodzi podrażnienia skóry
delikatnie nawilża
ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze
nie przesusza skóry, nie daje uczucia ściągania
wykazuje działanie dezynfekujące w pielęgnacji cery trądzikowej

Mydło marsylskie polecane jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej oraz problematycznej. Za sprawą wyjątkowych właściwości nawilżających, które zawdzięcza oliwie z oliwek, doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej oraz delikatnej skóry niemowląt i małych dzieci.