Kudzu (ołownik łatkowaty, Pueraria lobata) to jeden z najbardziej interesujących surowców roślinnych, a szczególnie wyciąg z jego korzenia, który pomaga walczyć z uzależnieniem od alkoholu.

Kudzu jest rośliną azjatycką, rosnącą i uprawianą głównie w Chinach, Japonii i Korei. Korzeń kudzu Pueraria posiada monografię w Farmakopei Chińskiej (Pharmacopoeia of the People’s Republic of China 1988). W Chinach korzeń tej rośliny traktowany jest jako żywność i znajduje zastosowanie jako składnik aktywny produktów leczniczych.
Kudzu skład:

Głównym składnikiem kudzu są związki izoflawonoidowe, a wśród nich daidzyna, daidzeina, pueraryna, genisteina, formonetyna, ononina, biochanina A. Zawartość izoflawonoidów w surowcu, zależnie od miejsca pochodzenia, wynosi od 1,77 do12%. Obok izoflawonoidów w korzeniu stwierdzono obecność aglikonów i glikozydów flawonoidowych, takich jak apigenina, luteolina, kwercetyna, rutyna, hyperozyd i kwercytryna. Ponadto zidentyfikowano kwas kawowy, chlorogenowy, p-kumarowy i ferulowy należące do grupy polifenolokwasów. Inną grupą związków
naturalnych występujących w korzeniu kudzu są saponiny, głównie typu kwasu oleanolowego. W surowcu zidentyfikowano; sojasapogenol A i B, kudzusapogenol A, B i C, kudzusaponiny A1, B1 i C1 oraz sophoradiol. Ponadto w korzeniu kudzu stwierdzono obecność skrobi (2–78%, średnio ok. 25%), D-mannitolu, mirosterolu, kwasu bursztynowego i alantoiny, sporych ilości Ca, Mg, Fe, P i Zn oraz siedemnastu aminokwasów.
Kudzu a zwalczanie nałogów (alkohol, nikotyna)

Zawarte w korzeniu kudzu izoflawonoidy- genisteina, pueraryna, daidzeina, daidzyna nie wykazują toksycznych skutków działania, a efektywnie zmniejszają potrzebę picia alkoholu . Mechanizmy działania tych substancji na przemianę etanolu badane są od niedawna. Genisteina i daidzeina z korzenia Pueraria hamują aktywność dehydrogenazy alkoholowej, a ich pochodne 7-O-glikozylowe działają hamująco na dehydrogenazę aldehydową. Również daidzyna okazała się inhibitorem dehydrogenazy aldehydowej, rozkładającej aldehyd octowy. Ponieważ enzym ten uczestniczy także w przemianie serotoniny i dopaminy w mózgu, zatem daidzeina hamuje metabolizm obu tych neurotransmiterów w kierunku neuroaktywnych steroidów. Wskutek tego serotonina i dopamina pozostają dłużej w krążeniu i wywołują naturalną stymulację układu nagrody – nie ma potrzeby sięgania po alkohol.

Badania przeprowadzone przez Maria P. Arolfo wykazały zdolność daidzinu do hamowania dehydrogenazy-2 aldehydowej (ALDH-2), enzymu wątrobowego odpowiedzialnego za usuwanie produktu przemiany etanolu tzw. aldehydu octowego. W momencie inhibicji tego enzymu następuje gromadzenie się aldehydu octowego, a w konsekwencji pojawienie się tzw. „kaca” i spadek zainteresowania dalszym spożywaniem alkoholu.
Kudzu – bóle migrenowe

Roślina ta znajduje zastosowanie w terapii migreny. Pobudza w mózgu produkcję serotoniny i dopaminy – hormonów, które oddziałują na układ nerwowy, w naturalny sposób poprawiają nastrój. Dzięki zawartości daidzyny i daidzeiny, spożywanie korzenia Kudzu znosi lub zmniejsza intensywność bólu głowy, w tym również bólów migrenowych, co jest powodowane ułatwieniem przepływu krwi.
Kudzu a niewydolność naczyń wieńcowych

Izoflawonoidy takie jak genisteina, daidzeina, pueraryna mają własności antymiażdżycowe.Genisteina i daidzeina chronią przed rozwojem choroby wieńcowej także i dlatego, że pod ich wpływem zmniejsza się szybkość syntezy cholesterolu w wątrobie, sekrecja lipoprotein VLDL z tej tkanki- prekursorów LDL . Daidzeina i pueraryna z korzenia kudzu, hamują agregację płytek krwi w naczyniach krwionośnych, chronią zatem przed śmiercią wywołaną przez zjawisko trombozy w płucach. Mogą one zmniejszyć lepkość krwi i dzięki temu poprawiać mikrokrążenie
Kudzu właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze

Znane jest także działania antybakteryjne i przeciwgrzybicze izoflawonoidów. Genisteina, daidzeina, pueraryna oraz ich pochodne hamują aktywności beta- galaktozydazy bakterii z grupy Streptomyces. Zahamowanie aktywności tego enzymu uniemożliwia komórkom bakteryjnym obronę przed antybiotykami[17].W pracach Barbary Thiem i Olgi Goślińskiej z Akademii Medycznej w Poznaniu pokazano hamujący wpływ pueraryny, daidzeiny, daidzyny z korzenia kudzu na wzrost komórek szczepów bakterii Steplylococcus aureus, Stephylococcus epidermidis i grzybów Candida albicans i Aspergillus niger.
Kudzu – właściwości antynowotworowe

Ze względu na podobieństwo strukturalne do hormonów płciowych, daidzeina i genisteina mogą wiązać się z receptorami estrogenów lub androgenów na powierzchni komórek wyposażonych w te receptory. W stężeniach fizjologicznych (10 nanoM-20 mikroM) genisteina zachowuje się jako agonista estrogenów. Jednakże wzrost jej poziomu surowicy powyżej 10 mikroM powoduje zahamowanie wzrostu guza nowotworowego [2]. Substancja ta wiążąc się z receptorami androgenów hamuje aktywność hormonów męskich – testosteronu, dihydrotestosteronu, co znacznie obniża stymulujący wpływ androgenów na rozwój raka prostaty. W obecności genisteiny obserwuje się spadek poziomu PSA (Prostate-specific antigen- obecnego w surowicach pacjentów jako maker nowotworowy), aż do 50-80%[3]. Podobny efekt wywiera estradiol.

W zakresie stężeń w surowicy przekraczających poziom fizjologiczny genisteina zahamowuje nawet w 50% tempo wzrostu komórkowego – proliferację komórek wywołaną przez np. chemiczne czynniki rakotwórcze obecne w skażonym środowisku.