Młody jęczmień to inaczej zielona trawa jęczmienna. Zaliczany jest do tak zwanej zdrowej żywności. Posiada wiele korzystnych właściwości i znajduje zastosowanie w profilaktyce zaparć, poprawia stan mikroflory w jelitach, wpływa również pozytywnie na gospodarkę lipidową i glikemiczną organizmu. Młody jęczmień w odróżnieniu od zboża nie zawiera glutenu, dlatego można go bez obaw użyć w diecie bezglutenowej.

Co zawiera młody jęczmień?

błonnik -młody jęczmień zawiera dwie formy błonnika: rozpuszczalną w wodzie oraz formę nierozpuszczalną. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie w niezmienionym stanie przechodzi prze kolejne etapy trawienia przyspieszając proces wypróżniania i poprawiając perystaltykę jelit. Natomiast błonnik rozpuszczalny wpływa na obniżenie pH treści jelitowej i wpływa korzystnie na stan mikroflory jelit.
polifenole – w młodym jęczmieniu znajduje się lutonaryna, substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ponadto flawonoidy wpływają na obniżenie stężenia glukozy we krwi.
witaminę A beta-karoten
witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 ( ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B5 (kwas pantotenowy), kwas foliowy
witaminę C
witaminę E
pierwiastki: potas, żelazo, cynk, magnez, selen
aminokwasy: lizyna, walina, leucyna, fenyloalanina, izoleucyna, metionina i treonina
chlorofil – oczyszcza organizm z toksyn, spowalnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu u osób z zaburzoną funkcją nerek, wzmacnia układ krwionośny a także neutralizuje nieprzyjemny zapach potu czy oddechu.
enzym SOD (dysmutaza ponadtlenkowa) neutralizuje metabolity ponadtlenków, których występowanie spowodowane jest zanieczyszczeniem środowiska, promieniowaniem. Metabolity ponadtlenków mogą uszkadzać DNA komórek.
mukopolisacharydy o właściwościach przeciwzapalnych

Młody jęczmień właściwości:

zapobiega zaparciom, reguluje proces wypróżniania się
oczyszcza organizm z toksyn
działa pobudzająco, poprawia kondycję psychofizyczną
zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, zwalczając wolne rodniki
działa przeciwnowotworowo – dzięki zawartości chlorofilu i antyoksydantów chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który według badań jest przyczyną wielu chorób w tym nowotworowych.
wspomaga proces odchudzania ze względu na zawartość błonnika i chlorofilu
wpływa pozytywnie na stan skóry, ujędrnia ją
polecany przy niedokrwistości – młody jęczmień zawiera organiczne żelazo, które jest szybko przyswajalne a także kwas foliowy
działa przeciwzakrzepowo-zapobiega zlepianiu się płytek krwi i działa ochronnie na naczynia krwionośne
wskazany dla diabetyków – w badaniach u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zaobserwowano, że młody jęczmień korzystnie wpływa na stężenie glukozy w surowicy. Dzięki frakcji błonnika młody jęczmień wiąże wodę i zwiększa lepkość treści pokarmowej, dzięki czemu obserwuje się spowolnione wchłanianie glukozy.
reguluje proces trawienia, oczyszcza wątrobę i trzustkę z toksyn
odkwasza organizm – młody jęczmień jest zasadotwórczy, dzięki czemu przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
wykazuje działanie przeciwzapalne, co może być pomocne w leczeniu chorób przewlekłych
neutralizuje nieprzyjemny zapach potu czy nieświeży oddech

Sposób podawania:

1 łyżeczkę (1 g ) młodego jęczmienia w proszku należy rozpuścić w szklance letniej wody (nie może być gorąca). Należy pić 2 szklanki dziennie. Jest również możliwość suplementacji młodego jęczmienia w tabletkach.

Aby poprawić funkcjonowanie organizmu młody jęczmień powinien być spożywany co najmniej przez miesiąc. Warto też sięgać po niego na co dzień -najlepiej rano na czczo (20 minut przed jedzeniem), co wzmocni naszą kondycję psychofizyczną i dostarczy nam energii.

Na rynku są dostępne dwa rodzaje młodego jęczmienia:

w postaci rozdrobnionej trawy jęczmiennej , suszonej – jest to mniej korzystna forma, gdyż suszenie trawy w wysokiej temperaturze powoduje niestety utratę niektórych substancji odżywczych.
w postaci sproszkowanego soku z liści/pędów młodego jęczmienia. Tak uzyskany ekstrakt z soku z młodego jęczmienia zawiera pełnowartościowe witaminy, minerały i aminokwasy.

Ważne: Przy uzupełnianiu znacznych niedoborów witamin i minerałów suplementacja diety tylko młodym jęczmieniem jest niewystarczająca.

Ciekawostki:

Młody jęczmień jest bardzo popularny w Japonii – spożywany jest w formie zielonego napoju Aojiru
najnowsze badania wskazują na antydepresyjne działanie młodego jęczmienia