Niedokwaszenie żołądka to wynik zbyt niskiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Objawia się przede wszystkim gazami, wzdęciami, odbijaniem, uczuciem ciężkości po posiłkach, zgagą, refluksem i zaparciami. Poza tymi objawami mogą wypadać włosy a paznokcie stają się kruche i łamliwe.
Nasz żołądek funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy soki żołądkowe są bardzo kwaśne czyli w środowisku pH 1-3. Śluzówka żołądka produkuje enzym trawiący białka pepsynę oraz kwas solny, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Kwas solny oraz enzymy żołądkowe odpowiadają za rozkładanie pokarmu, głównie białek, dezynfekcje, niszczenie bakterii, jajeczek pasożytów i innych patogenów.
Prawidłowa kwasowość żołądka zapewnia prawidłowe trawienie składników odżywczych. Jeśli mamy niedokwaszenie żołądka, czyli pH powyżej 3 to największy problem będzie z trawieniem białek takich jak mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy nabiał a w dalszej konsekwencji gorzej będziemy trawić tłuszcze i węglowodany.
Niedokwaszenie żołądka – jakie są konsekwencje dla naszego zdrowia?
Stwarza ryzyko niedoborów aminokwasów egzogennych oraz wielu innych substancji, szczególnie witamin z grupy B!
Niestrawione białka zalegają w jelitach zaburzając florę jelitową oraz śródbłonek dwunastnicy. Część białek zostanie wydalona a część może przedostać się do krwiobiegu zaburzając funkcjonowanie układu odpornościowego a w konsekwencji doprowadzając do alergii pokarmowych oraz chorób autoimmunologicznych.
Jeśli aminokwasy nie są prawidłowo wchłaniane, występuje niedobór tryptofanu, a w konsekwencji melatoniny i cierpimy na bezsenność lub ogólnie problemy ze snem
Niestrawione białka narażają nasz organizm na niedobór witamin B12, B6 i kwasu foliowego grozi podwyższeniem homocysteiny. Homocysteina obecnie uważana jest jest za niezależny czynnik powodujący miażdżycę żył i udar mózgu!
niedobór kwasu foliowego może przyczyniać się do nieprawidłowego wchłaniania żelaza
Gdy żołądek ma za wysokie pH jego górny zwieracz nie domyka się, kwaśna treść pokarmowa się cofa i odczuwamy pieczenie w żołądku, czyli zgagę. Biorąc popularne leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, tzw inhibitory pompy protonowej (omeprazol, pantoprazol) zadziałamy na objaw, czyli zlikwidujemy zgagę, ale jednocześnie te same leki pogłębiają przyczynę zgagi czyli podwyższają pH żołądka!
Niedokwaszenie żołądka może ułatwić rozwój bakterii helicobacter pylori, odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy
Niedokwaszony żołądek to też nieprawidłowa dezynfekcja pokarmu a w konsekwencji przepuszczanie bakterii, wirusów i jajeczek pasożytów do krwiobiegu a także różnych substancji chemicznych, które powinny być zneutralizowane w kwaśnym środowisku żołądka.
Niedokwaszenie żołądka przyczyny:
leki zobojętniające soki żołądkowe
śmieciowe pokarmy
alkohol, papierosy, narkotyki
antybiotyki
długo trwający stres
wegetarianizm
Najprostszym sposobem, żeby zbadać niedokwaszenie żołądka jest test sody.
Rano do szklanki wlewamy 150 ml wody dodajemy łyżeczkę świeżej sody oczyszczonej i mieszamy. Całość wypijamy na czczo. Kwas solny reagując z sodą w żołądku wytworzy dwutlenek węgla.
Aby ocenić, czy mamy niedokwaszenie liczymy czas do pierwszego odbicia (beknięcia):
podczas picia wody z sodą: nadkwasota
do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
40 – 90 sek – dobre zakwaszenie
90 – 180 sek – słabe (im bliżej 180 sek tym gorzej)
powyżej 180 sek lub wcale – bardzo słabe zakwaszenie
Można również udać się na wizytę do gastrologa i zmierzyć pomiar wartości pH bezpośrednio po pobraniu soków żołądkowych sondą z żołądka.
Jak zakwaszać żołądek?
Zakwaszanie żołądka należy zacząć od jego prawidłowego nawodnienia, aby wzmocnić śluzówkę żołądka. Jeśli zaczniemy zakwaszać żołądek bez jego odpowiedniego nawodnienia możemy narazić się na poważny ból i podrażnienie śluzówki! Woda co prawda rozrzedza soki żołądkowe, ale tylko pita podczas posiłku lub bezpośrednio po zjedzeniu pokarmu. Ważne: około 80% wypijanej wody powinno zawierać niewielki dodatek soli himalajskiej lub kłodawskiej.
Gdy już odpowiednio nawodnimy organizm (czasami trwa to tydzień, a czasami pół roku) to zaczynamy zakwaszanie. Jak zakwaszać żołądek?
Ocet jabłkowy fermentowany – najprostsza metoda zakwaszenia to picie 15 min przed głównymi posiłkami 2 łyżek octu jabłkowego fermentowanego, naturalnie mętnego wymieszanego z 1/3 szklanki wody Zakwaszanie możemy zacząć od 1 łyżki. Nie używamy octu spirytusowego!
Cytryna – zamiast octu jabłkowego możemy użyć soku z 1 cytryny, którego pH wynosi między 2-2,5. Nie mieszamy soku z wodą!
Krople żołądkowe – 2-3 krople na język i połknąć
Betaina HCl oraz enzymy trawienne – enzymów nigdy nie przyjmujemy przed posiłkiem, tylko w trakcie, na początku. Betaina po rozpuszczeniu w żołądku produkuje kwas solny. Zaczynamy od jednej kapsułki. Po tygodniu robimy test z sodą i sprawdzamy jak szybko się odbije. Gdy test pokaże, że mamy dalej wysokie pH, to dodajemy drugą kapsułkę do jedzenia…i proces powtarzamy. Czasami 4 kapsułki wystarczą, aby odczuć ciepło w żołądku. Po pewnym czasie będzie można zejść na mniejszą ilość kapsułek np. 1 kapsułka do każdego posiłku.
Można a nawet trzeba dodawać do jedzenia przyprawy zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, takie jak kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra, czarnuszka.
Jedzenie kiszonek, kombucha
Nie popijanie posiłków
Dokładne przeżuwanie pokarmów
Smaki gorzki,słony i kwaśny pobudzają trawienie
Spożywanie surowego jedzenia, ewentualnie z delikatną obróbką termiczną
Odpowiednia ilość spożywanej wody (najlepiej ze szczyptą soli himalajskiej/kłodawskiej)
Witamina C przyjmowana podczas posiłku uwalnia żelazo, które zakwasza żołądek
Probiotyk – pomocny w przywracaniu prawidłowej mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego
WAŻNE:
Zakwaszanie żołądka jest niewskazane u pacjentów z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka! W pierwszej kolejności należy wyleczyć te schorzenia.
Należy odróżnić zakwaszenie organizmu od zakwaszenia żołądka! Zakwaszenie organizmu jest szkodliwe i wynika z długotrwałego stosowania złego jadłospisu i używek. Prawidłowe zakwaszenie żołądka jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli trawienia m.in. białek oraz przyswajania witamin i aminokwasów.