Ksylitol brzozowy to absolutny hit jeśli chodzi o zamienniki cukru. Został wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 roku przez niemieckiego chemika. Jednak dopiero w czasie drugiej wojny światowej, kiedy zabrakło cukru, fińskim naukowcom udało się ustabilizować ksylitol i zastosować jako słodzik. Już w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku ksylitol był stosowany w Niemczech, Szwajcarii, Związku Radzieckim i Japonii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków…
Ksylitol jest tak zwanym pięciowęglowym alkoholem cukrowym pozyskiwanym z kory drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest mniej atomów węgla w przeciwieństwie do cukrów 6 i 12 węglowych takich jak sacharoza, laktoza, fruktoza i glukoza a nawet sorbitol (popularny słodzik występujący często w syropach dla dzieci), dzięki czemu nie fermentuje w przewodzie pokarmowym! Ksylitol ma charakter zasadowy, co zapobiega rozwojowi bakterii, natomiast cukier tworzy kwasy, które sprzyjają bakteriom i grzybom.
Ksylitol to substancja naturalnie występująca w owocach takich jak truskawki i śliwki a także w niektórych warzywach, np kalafior. My również sami w naturalny sposób wytwarzamy ksylitol w naszym organizmie, około 15 gramów w procesie normalnego metabolizmu.
Biały cukier
Liczne badania udowodniły, że regularne spożywanie dużych ilości białego cukru powoduje duże szkody w naszym organizmie. Cukier może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości. Biały cukier nazywany jest nie bez powodu ” białą śmiercią”, ponieważ wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko zawału serca. Spożywanie białego cukru powoduje nie tylko próchnicę zębów, ale też przyczynia się do osłabienia koncentracji u dzieci i nadpobudliwości psychoruchowej. Biały cukier to niestety świetna pożywka dla rozrostu w jelitach szkodliwych drożdżaków candida albicans.
Dlaczego warto zdecydować się na ksylitol brzozowy?
Posiada niski indeks glikemiczny (IG=13), co szczególnie jest ważne dla diabetyków, chorych na boreliozę czy osób walczących z candidą.
Smak jest porównywalny do białego cukru (niektórzy określają go jako bardziej „mroźny”) i co ważne posiada identyczny poziom słodyczy.
Wykazuje właściwości: antybakteryjne, antyhistaminowe i przeciwpasożytnicze!
Przeciwdziała próchnicy zębów i zapaleniu dziąseł (ksylitol występuje również w pastach do zębów dla dzieci).
Reguluje pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom).
Przeciwdziała osteoporozie, ponieważ zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach.
Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej.
Nie zmienia smaku potraw.
Stymuluje wydzielanie śliny.
Zmniejsza łaknienie cukru.
Polecany dla osób zmagających się z insulinoopornością – ksylitol nie powoduje przyrostu insuliny, stanowi jej naturalny stabilizator. Obniżenie poziomu insuliny jest istotne nie tylko w leczeniu PCOS (zespół policystycznych jajników), ale rozwiązuje również cały szereg innych powikłań wynikających z braku równowagi hormonalnej, w tym tych, które prowadzą do raka piersi.
Polecany dla osób chcących się odchudzać, gdyż jest o 40% mniej kaloryczny niż biały cukier a równie słodki.
13.Guma do żucia z dodatkiem ksylitolu zmniejsza o 40% ryzyko zapadnięcia na zapalenie ucha środkowego oraz znacznie ogranicza powikłania związane z tym schorzeniem, jak również potrzebę stosowania antybiotyków.
14. Regularne mycie nosa aerozolem zawierającym ksylitol zmniejsza liczbę szkodliwych bakterii.
15.Przeciwdziała rozwojowi helicobacter pylori – bakterii przyczyniającej się do powstawania wrzodów żołądka.
16.WHO określiło ksylitol jako w pełni bezpieczny dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci.
Warto wiedzieć:
u osób o wyjątkowo wrażliwym układzie pokarmowym ksylitol przy nadmiernym jego spożyciu może wywołać lekki efekt przeczyszczający.
ksylitolu nie stosuje się do wypieku ciast drożdżowych i chlebów (ze względu na proces fermentacji)
ksylitol brzozowy oryginalnie pozyskiwany i produkowany jest w Finlandii. Na rynku jest również dostępny ksylitol chiński, ale jest on produkowany jest z kolby kukurydzy.
Sumując możemy bez obaw sięgnąć po ksylitol brzozowy czerpiąc radość z jego słodyczy 🙂 Choć to nie mały wydatek! Cena za kilogram ksylitolu waha się miedzy 25-36 zł w zależności od producenta.