Kondycja naszych jelit wpływa na odporność naszego organizmu!

Teoria ta została potwierdzona w praktyce podczas wielu badań naukowych. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o nasze jelita. To właśnie flora jelitowa wzmacnia układ odpornościowy i pomaga neutralizować chorobotwórcze patogeny. Jelita działają jak drugi mózg i aż 80% układu odpornościowego właśnie tam się znajduje! Wspomagają też pracę grasicy, innej części układu odpornościowego, która z kolei zapewnia odpowiedź komórkową poprzez uwalnianie limfocytów T. Jelita pomagają w dużym stopniu wydalać toksyny gromadzące się w organizmie. Dbanie o mikroflorę w jelitach ma więc znaczenie praktycznie dla wszystkich chorób począwszy od kaszlu, przeziębienia i grypy poprzez zaburzenia autoimmunologiczne aż po depresję. Choć na rynku dostępnych jest wiele dobrej jakości probiotyków, to najwięcej korzystnych bakterii jest obecnych w domowych kiszonych warzywach. Wybierając fermentowane produkty powinniśmy unikać tych pasteryzowanych, ponieważ proces pasteryzacji niszczy wiele naturalnie występujących probiotyków.

Dieta wzmacniająca odporność powinna zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wspierają one odporność i pomagają w walce z infekcjami, ograniczając stany zapalne. Szczególnie polecane są dzieciom, których organizm dopiero uczy się nabywać odporności.

Do najważniejszych suplementów zwiększających odporność na infekcje w okresie jesienno-zimowym zalicza się witaminę D i C. Niedobór witaminy D skutkuje właśnie spadkiem odporności. Jesienią i zimą szczególnie jesteśmy narażenie na niedobór właśnie tej witaminy ze względu na niską ekspozycję naszego ciała na słońce i niemożność syntezowania witaminy D. Witaminę D3 rozsądnie uzupełnić jest witaminą K2, która pomaga przemieszczać wapń do kości a nie do tkanek miękkich. Jeśli chodzi o witaminę C to jest ona potężnym antyoksydantem, który chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na produkcję glutationu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania limfocytów – odpowiedzialnych za walkę z chorobotwórczymi drobnoustrojami (tapety).

Z pierwiastków wpływających na system immunologiczny na uwagę zasługują cynk i selen. Cynk wzmacnia śluzówki i zapobiega przenikaniu drobnoustrojów do komórek naszego organizmu. Selen z kolei zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów oraz stymuluje układ odpornościowy do prawidłowej reakcji w przypadku infekcji.
Co warto spożywać aby wzmocnić odporność ?

kiszone warzywa takie jak kapusta czy ogórki (z solą , nie octem), które są naturalnymi probiotykami
kefiry lub jogurty naturalne
ryby morskie – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3, Omega-6,Omega-9) które zwiększają naszą odporność
oleje nierafinowane – bogate w kwasy omega. Wybór w olejach nierafinowanych obecnie jest ogromny. Głównie polecany jest olej lniany oraz olej z czarnuszki jak i olej kokosowy,ale także z wiesiołka
warzywa bogate w witaminę C takie jak natka pietruszki, jarmuż a z owoców: czarna porzeczka, aronia czy kiwi. Warto sięgnąć po naturalną witaminę C z aceroli i dzikiej róży
jajka, najlepiej od szczęśliwych kur. To nieocenione źródło witamin, minerałów i aminokwasów a także kwasów Omega-3. Pamiętajmy, że najwięcej wartości ma jajko ugotowane na miękko
czosnek – wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
miód – bogaty w witaminy, minerały, aminokwasy, flawonoidy. Miód rozgrzewa i regeneruje. Posiada właściwości antybakteryjne. Każdy z nas powinien zjadać 2 łyżeczki miodu dziennie.
imbir – zawiera olejki eteryczne o właściwościach przeciwzapalnych
kurkuma – silny antyoksydant, o działaniu przeciwzapalnym
cynamon – działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
warzywa bogate w witaminę A: najczęściej są to warzywa w kolorach czerwieni i żółci takie jak dynia, marchew czy morele
żurawina – źródło witaminy C i B oraz składników mineralnych, wykazuje również właściwości przeciwzapalne
sok z czarnego bzu, sok z aronii czy sok rokitnikowy – to soki bogate w antyoksydanty i pierwiastki, które wzmacniają organizm i chronią przed wirusami
kasza jaglana – zaliczana do żywności rozgrzewającej, to źródło witamin z grupy B oraz pierwiastków
płatki owsiane są bogate w beta-glukan, który pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za pożeranie bakterii, wirusów
warto spożywać produkty bogate w cynk, selen i żelazo takie jak chude mięso, rośliny strączkowe, kiełki, pestki słonecznika czy orzechy
jesienią i zimą jedzmy ciepłe posiłki, szczególnie zupy warzywne z dodatkiem ostrzejszych przypraw na przykład curry, imbir, pieprz cayenne, które wykazują właściwości bakteriobójcze i wzmacniające

Zioła podnoszące odporność:

herbatki ziołowe z pokrzywy, malin, dzikiej róży
herbata z czystka
herbata z gojnika
aloes
żeń-szeń
grzyby shitake
vilcacora
Co jeszcze zapewni nam ochronę przed infekcjami?
Warto zapewnić odpowiednią ilość godzin snu, najlepiej 8 godzin. Wiele badań potwierdza, że przemęczenie oraz brak snu zwiększa podatność na infekcje.
Regularna aktywność ruchowa pobudza układ odpornościowy do produkcji białych ciałek krwi, zwiększa zdolność limfocytów do podziału w odpowiedzi na wtargnięcie do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów oraz wspomaga proces termoregulacji. Jeśli nie uprawiamy sportów warto wyjść 4-5 razy w tygodniu na 30 minutowy spacer.
Należy często wietrzyć mieszkanie, dzięki czemu zwiększymy ilość tlenu potrzebnego do oddychania oraz zmniejszymy stężenie bakterii i wirusów w pomieszczeniu. Idealna temperatura w mieszkaniu to 20-21 stopni C. Wyższa temperatura sprzyja wysychaniu śluzówek, co sprzyja zakażeniom.
Warto korzystać z sauny przynajmniej raz w tygodniu. Wysoka temperatura stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Jedna wizyta w saunie daje 7 dniową ochronę przed przeziębieniem!
Hartowanie organizmu. Dobre efekty przynosi naprzemienny prysznic. Najpierw polewany ciało ciepłą wodą w kierunku od stóp w kierunku głowy, a potem stopniowo wodę schładzamy, aż będzie zimna. Powtarzamy czynność kilka razy. Dobre efekty przynosi również chodzenie na bosaka po mieszkaniu.

Ciekawa jestem, jakie są Wasze sprawdzone sposoby na wzmocnienie odporności?