Chlorella i spirulina to mikro algi znane ze swych niezwykłych właściwości. Pojawiły się kilka miliardów lat temu i są najwcześniejszymi formami życia na ziemi. W Azji znane są od tysięcy lat i stosowane ze względu na ogromną ilość składników odżywczych, które regenerują organizm ludzki. Spirulina jak i chlorella mogą żyć zarówno w wodach słodkich jak i słonych, co wpływa na odmienną zawartość jodu w tych algach.

Podstawową różnicą między spiruliną a chlorellą jest to, że spirulina jest wiele tysięcy lat starsza i nie posiada stałej ściany komórkowej co powoduje, że chlorella jest bliższa roślinom niż glonom.

Spirulina nie jest w stanie usuwać metali ciężkich tak skutecznie jak chlorella, gdyż nie posiada błony komórkowej. Dodatkowo chlorella ma największą zawartość chlorofilu wśród roślin.

Chlorella i spirulina zawierają ogromną ilość składników odżywczych. W swoim składzie posiadają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nukleinowe (RNA i DNA), chlorofil, i różne związki chemiczne. Są uznawane za źródło każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi.

Zawierają:

wysokiej jakości łatwo przyswajalnego kompletnego białka w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie i muszą być dostarczane w pożywieniu: glutamina, alanina, arginina, prolina, fenyloalanina, glicyna, izoleucyna, histydyna, leucyna, lizyna, metionina, ornityna, seryna, tyrozyna, treonina, walina, tryptofan, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy
polisacharydy: skrobia, glukoza, glukozamina, glikogen
barwniki: chlorofil, alfa-karoten, beta-karoten, luteina, zeaksantyna
witaminy: A, B : Biotyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, B1, B2, B3, B6, B12 (analog) oraz E
minerały: wapń, żelazo, jod, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, selen, sód, mangan

Chlorella i spirulina różnią się od siebie zawartością i proporcjami składników odżywczych.
Chlorella Spirulina
Kształt komórek Kulisty Spiralny
Barwnik komórkowy Chlorofil Fytocjaniny
Barwa szmaragdowo-zielona niebiesko-zielona
Przewaga stężenia procentowego składników odżywczych Błonnik, beta-karoten, chlorofil, biotyna, fenyloalanina witaminy z grupy B białka, minerały: potas!, sód, żelazo, magnez, kwas gamma-linolenowy
Składniki aktywne Chlorofil, Współczynnik Wzrostu Chlorelli (CFG) Fikocyjanina

Chlorella zawiera w swoim składzie ok 59% białek a Spirulina ok 69%.

Chlorella i spirulina są alkaliczne, co oznacza, że neutralizują wpływ kwasowej żywności i przesuwają poziom Ph w stronę zasadową. Powoduje to zwiększenie masy kości, (ponieważ organizm nie musi poświęcać wapnia do wyrównania Ph) i znacznie poprawiają metabolizm. W ten sposób organizm może usunąć substancje, które zaburzają przemianę materii i wyregulować system immunologiczny.

Chlorella:

Lepsze źródło chlorofilu od Spiruliny co czyni ją bardziej oczyszczającą i odtruwającą
Unikalna budowa ściany komórkowej – pozwala na wychwytywanie i usuwanie z organizmu toksyn. Sporopolenina jest substancją obecną jedynie w ścianie komórkowej chlorelli. Wiąże metale ciężkie oraz toksyny w sposób nieodwracalny i wydala na zewnątrz. Ściana komórki chlorelli odgrywa bardzo istotną rolę, ponieważ chroni składniki odżywcze przed działaniem ciepła oraz utlenianiem.
Chlorella vulgaris jest jednokomórkową algą zdolną do wykonywania funkcji metabolicznych, występującą głownie w zimnych słodkich wodach.

Jest szczególnie dobra dla ludzi z problemami wątrobowymi lub dla tych, którzy piją lub palą. Odtruwa organizm z toksyn.

Polecana dla osób z problemami jelitowymi. Chlorella uważana jest też za prebiotyk, ponieważ przyspiesza tempo rozwoju przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach, dzięki czemu ułatwia wchłanianie składników odżywczych i wspomaga trawienie. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.
Wspomaga leczenie chorób skórnych a także kandydozy (choroby wywołanej grzybem Candida).

Zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli (Chlorella Growth Factor -CGF), który wzmacnia układ immunologiczny oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dzięki czynnikowi wzrostu chlorella co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Po spożyciu przez człowieka chlorella błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji uszkodzonych tkanek (przyśpiesza m.in. gojenie się ran). Czynnik CGF pomaga zregenerować system nerwowy.
Wskazana w regeneracji organizmu, zwłaszcza u osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne i reumatoidalne (choroby mięśni, choroby systemu nerwowego) ) Łagodzi bóle stawowo-mięśniowe.
Zawiera substancję nazwaną chlorellinem, która jest naturalnym antybiotykiem.
Wspomaga system odpornościowy organizmu – stymuluje produkcję białych komórek krwi (leukocytów) i komórek NK (z ang.natural killer – naturalni zabójcy).
Zawiera glikoproteiny o działaniu przeciwzapalnym, antybiotycznym, obniżającym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Chlorella przyspieszając wydalanie związków toksycznych z organizmu pozwala na szybsze osiąganie równowagi organizmu oraz poprawę jego funkcjonowania i lepszą utratę wagi. Zawiera wysokie stężenie błonnika, który od dawna znany jest jako składnik ułatwiający kontrolę masy ciała.
Zawiera większe stężenie fenyloalaniny niż spirulina – ważny aminokwas, który m.in wpływa na zahamowanie odczucia głodu, wspomaga leczenie depresji a nawet zwiększa popęd seksualny.

Spirulina:

Świetne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera większe stężenie białek od chlorelli ok 70%.
Łagodniejsza dla układu pokarmowego.
Najlepsze źródło kwasu gamma linolenowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu oraz prawidłowego funkcjonowania serca. Kwas gamma linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci .

Spirulina Arthrospira platensis zawiera niebieski barwnik roślinny: fikocyjaninę, która zwiększa zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie osłabia odporność, przyspiesza starzenie się organizmu oraz przyczynia się do powstawania wielu przewlekłych chorób.
Naukowo potwierdzono też, że spirulina nie zawiera toksycznych związków, wytwarzanych przez inne sinice.
Ściana komórek spiruliny nie zawiera celulozy, co sprawia, że składniki są błyskawicznie przyswajane (od 85 do 95%) – w dużo większym stopniu niż białko zwierzęce czy roślinne.
Poprawia stan mikroflory bakteryjnej.
Przyczynia się do łagodzenia objawów zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Wspomaga leczenie anemii, ponieważ jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
Wspomaga regenerację skóry i błon śluzowych.
Przyjmując jedną dzienną zalecaną dawkę spiruliny możemy złagodzić zmęczenie nawet o 80%. Związki zawarte w tej roślinie przyczyniają się do powstawania większej ilości czerwonych krwinek we krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie komórek organizmu.
Spirulina jest doskonałym źródłem przeciwwirusowych związków, które zwalczają przeziębienie i grypę. Już kilka dni kuracji tą algą pobudza nasz organizm do produkcji przeciwciał, które skutecznie rozpoczną walkę z wirusami i bakteriami. Dodatkowo w połączeniu z olejem z czarnego kminku, będącym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowym, stanowi niezastąpiony duet na jesienno-zimową aurę.
W badaniach naukowych dotyczących spiruliny często można spotkać się ze stwierdzeniem, że poprawia ona profil lipidowy osocza krwi, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi. Wszystkie te parametry są istotne podczas walki z nadwagą.
Znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jest znakomicie przyswajana przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka. W formie maseczki działa regenerująco, ujędrniająco i odmładzająco na skórę.
Dzięki swojemu bogatemu składowi i właściwościom odżywczym jest doskonałym uzupełnieniem diety dla wegetarian i wegan, osób starszych, rekonwalescentów oraz osób będących na niskobiałkowej diecie.

Chlorella i spirulina – przeciwwskazania

Spirulina i chlorella uważane są za bezpieczne dla zdrowia. Jednak warto pamiętać, w jakich przypadkach należy uważać z ich suplementacją.

Chlorella nie jest zalecana u osób:

stosujących leki immunosupresyjne
w czasie ciąży i karmienia piersią

Suplementacja spiruliną nie jest zalecana w przewlekłej niewydolności nerek ze względu na dużą zawartość białka.

Nie powinno się łączyć spiruliny czy chlorelli z witaminą C. Należy utrzymać odstęp min. 3 godziny między spożyciem tych mikroalg a witaminą C. Związane jest to z procesem usuwania metali ciężkich z organizmu.

Zarówno spirulina Arthrospira platensis a także chlorella vulgaris zawiera w swym składzie niewielką ilość jodu i są opinie, że algi te nie mają wpływu na funkcjonowanie tarczycy. Jednak osoby z chorobą Hashimoto czy Graves-Basedowa powinny zachować ostrożność, gdyż większość producentów ogranicza się tylko do podania na opakowaniu nazwy spiruliny i niewielu podaje czy rosną one w słodkich czy słonych wodach albo mieszanych. Jeśli już zwracamy uwagę na zawartość jodu w suplementach to wiadomo, że morska spirulina: spirulina maxima i spirulina pacifica mają większą zawartość jodu niż spirulina platensis.
Spirulina z chlorellą razem czy osobno?

Nie ma obowiązku stosowania łącznie spiruliny z chlorellą. Wszystko zależy od tego, w jakim celu chcemy je spożywać. Można uzupełniać dietę samą spiruliną lub tylko chlorellą, albo jedną przyjmować rano drugą wieczorem lub w ogóle razem.

Wiadomo jednak, że mikroalgi stosowane razem w ilości minimum 5 g każdej z nich dziennie pozwalają na zachowanie młodości i pełnej sprawności układu nerwowego.

Warto zwrócić uwagę na korzystne współdziałanie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w spirulinie z chlorellą. Kwasy tłuszczowe karmią mózg i układ nerwowy, natomiast chlorella regeneruje tkanki nerwowe.

Ogólna zasada: jeśli decydujemy się spożywać równolegle spirulinę i chlorellę należy spożywać je w stosunku 2:1. Przykładowo 10 gram spiruliny dziennie na 5 gram chlorelli. Spirulinę i Chlorellę profilaktycznie powinno się przyjmować przez 2 miesiące a potem zrobić przerwę.

Detoksykacja: źródła podają, że w celach detoksykacji organizmu chlorellę trzeba przyjmować przez 6 miesięcy zaczynając od jak najmniejszej dawki. Związane jest to z wykluczeniem alergii na ta algę i stopniowym przyzwyczajaniu organizmu do chlorelli. Specjaliści od zdrowej żywności radzą zaczynać od 0,5 grama dziennie (jedna tabletka), po tygodniu zacząć 1 g, po 2 tygodniach 2 g, po 3 tygodniach 3 g. Jeśli nie ma alergicznych objawów po 3 tygodniach, można spożywać już maksymalne dawki chlorelli (5-6 mg dziennie).

Objawy uboczne detoksykacji: podczas detoksykacji możliwe są przejściowe, krótkotrwałe objawy ze strony układu pokarmowego (mdłości, biegunka), bóle głowy, wypryski na skórze, które powinny minąć.

Chlorella i spirulina jest dostępna w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w płynnych wyciągach. Chlorellę i spirulinę w proszku zaleca się dodawać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek.