Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana czarnuszką ogrodową, czarnuchą, kminem czarnym czy kąkolnicą występuje na terenie Euroazji oraz w północnej Afryce a nawet i w południowej Polsce.
Jej właściwości lecznicze znane są już od tysięcy lat. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem. Wykorzystywane są jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one gorzki smak, przypominający czarny pieprz. Zapach nasion jest podobny do gałki muszkatołowej.
Czarnuszka zawiera:
olejek eteryczny w tym tymochinon oraz karwakrol ( substancje odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytnicze)
alkaloidy imidazolowe: nigellina,nigellamina, nigellidyna i nigellicyna.
substancje gorzkie
flawonoidy
aminokwasy: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna. lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina.
saponiny
melaninę
karoten
witaminy B1, B6 oraz E i F
związki mineralne: cynku, selenu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.
kwasy tłuszczowe (85 % nienasyconych : linolenowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy oraz nasycone: palmitynowy, stearynowy, arachidowy, behenowy oraz lignocerynowy)
Dzięki tym substancjom czarnuszka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbólowe, wiatropędne.
Zalecana często w schorzeniach takich jak:
choroby układu moczowo-płciowego (obniża stężenie szczawianów wapnia w moczu, z których tworzą się kamienie nerkowe, reguluje cykl miesiączkowy, pobudza laktację)
choroby układu pokarmowego (refluks żołądka, choroba wrzodowa żołądka- działa przeciwko Helicobacter Pylori, wątroba – czarnuszka wykazuje działanie odtruwające, regeneruje trzustkę, rozluźnia mięśnie gładkie)
cukrzyca (normalizuje stężenie glukozy we krwi)
grzybica
pasożyty (czarnuszka zwalcza owsiki i włośnia krętego)
nowotwory (hamuje tworzenie się nowych naczyń włosowatych w komórce nowotworowej)
spadek odporności (pobudza czynność limfocytów, makrofagów – komórek odpornościowych)
astma (poprawia wydolność płuc)
alergia (czarnuszka działa przeciwzapalnie)
choroby sercowo-naczyniowe (obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu a także homocysteiny – która obecnie jest uważana za przyczynę miażdżycy)
choroby autoimmunologiczne: kolagenoza, toczeń, łuszczyca, RZS (czarnuszka działa przeciwzapalnie, hamuje odczyny zapalne wywołane autoagresją)
choroby skóry: trądzik, łupież, grzybice skóry, atopowe zapalenie skóry
Jak stosować czarnuszkę?
Jeśli decydujemy się na ziarna, to warto zmielić je lub rozgnieść moździerzem przed użyciem. Z powodzeniem można używać czarnuszki zamiast pieprzu czarnego. Czarnuszka w przeciwieństwie do pieprzu czarnego nie zakwasza żołądka.
Można również wypić napar z czarnuszki: 1 Łyżkę zmielonych nasion czarnuszki zaparzamy pod przykryciem 20 minut m następnie odcedzamy i wypijamy. Z mielonych nasion czarnuszki można przygotować nalewki, miody, wywary a nawet krople do nosa.
W celach prozdrowotnych dobrze jest spożywać olej z czarnuszki zimnotłoczony, nierafinowany. Po otwarciu olej z czarnuszki dobrze jest przechowywać w lodówce i zużyć go w ciągu 3 miesięcy. Zaleca się spożywać 1 łyżeczkę 1 raz dziennie (maksymalnie 3 razy dziennie). Olej może być użyty również zewnętrznie na skórę i włosy.