Chlorofil to substancja, która znajduje się w warzywach i owocach. Jednak w procesie produkcji spryskuje się je różnymi chemicznymi środkami, które pozbawiają je znacznej ilości chlorofilu. Wpływ chlorofilu na organizm człowieka badano już wiele lat temu, na początku był on doceniany z właściwości przyspieszających gojenie się ran. Coraz częściej mówi się o dobroczynnym wpływie tej substancji na organizm człowieka. Wiele kobiet ucieszy się z faktu, iż regularne spożywanie chlorofilu nadaje skórze opalonego kolorytu.

Co zawiera chlorofil i jaki ma wpływ?

Chlorofil bogaty jest w witaminę A, B, D, E a przede wszystkim przywraca równowagę kwasowo-zasadową w orgaznizmie. Dzisiejsza dieta większości ludzi przeważa w pokarmy zakwaszające a brak równowagi kwasowo-zasadowej może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Zielone liście i zawarty w nich chlorofil posiadają silne właściwości odkwaszające i dbają o właściwą równowagę pH. Regularne spożywanie soków bogatych w chlorofil przyczynia się do wielu pozytywnych zmian w organizmie. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego – stymuluje rozrost korzystnych bakterii jelitowych.

Soki chlorofilowe zawierają również duże ilości żelaza, dlatego też są one zalecane osobom, które cierpią na anemię. Regularne spożywanie soków bogatych w chlorofil, przyczynia się do zwiększenia ilości wytwarzanych czerwonych krwinek. Ponadto chlorofil wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi i świetnie sprawdza się w stanach zapalnych jamy ustnej.
Zalety chlorofilu:

Zwiększa ilość czerwonych krwinek.
Usprawnia funkcjonowanie tarczycy.
Pomaga przy anemii.
Dodaje energii na cały dzień.
Umacnia układ limfatyczny.
Zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy.
Pomaga przy żylakach.
Stymuluje rozrost pożytecznych bakterii jelitowych.
Reguluje poziom cukru we krwi.
Odświeża oddech.
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Chlorofil jest zalecany także w diecie antynowotworowej. A dokładnie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu wątroby. Wykazuje zdolność do wiązania substancji rakotwórczych, a tym samym sprawia, że niższy będzie stopień ich wchłaniania w jelitach. To samo dotyczy metali ciężkich chlorofil – potrafi je wiązać, dzięki czemu łatwiej wydala toksyny z organizmu.

Najbogatsze źródło chlorofilu:

pokrzywa
szpinak
liście selera
nać pietruszki
jarmuż
lucerna

Większość suplementów diety nie posiada jednak czystego chlorofilu ale chlorofilinę. Dzieje się tak, ponieważ wyekstrahowany z roślin chlorofil jest mało odporny na zmiany pH, wrażliwy na działanie światło, temperaturę, utlenianie i nierozpuszczalny w wodzie. Chlorofilina okazuje się być stabilniejsza i trwalsza, a do tego rozpuszczalna w wodzie. Może być lepiej przyswajana przez organizm niż forma chlorofilu.
Czym jest chlorofilina?

Chlorofilina to pochodna chlorofilu a więc zielonego barwnika. Uzyskuje się ją w wyniku hydrolizy alkalicznej i przez odszczepienie fitolu z cząsteczki chlorofilu. Jest to półsyntetyczna mieszanina sodowych soli kompleksów miedziowych otrzymanych z chlorofilu. Podczas syntezy chlorofiliny, atom magnezu w środku pierścienia jest zastępowany miedzią, a łańcuch węglowodorowy zostaje utracony.