Olej konopny jest pozyskiwany z tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej. Olej ten jest źródłem cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Charakteryzuje się zielonkawym kolorem i przyjemnym, orzechowo-zbożowym smakiem. Olej konopny zielony kolor zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu.
Istnieją dwa rodzaje konopi: konopie indyjskie i konopie siewne. Odmiany przemysłowe konopi siewnych (Cannabis sativa) uprawiane są ze względu na włókna oraz olej pozyskiwany z nasion i w odróżnieniu od odmiany konopi indyjskich (Cannabis sativa subsp.indica) charakteryzuje je bardzo niski poziom THC (delta 9-tetrahydrokanabinol – substancja o działaniu psychotropowym) około 0,3% i są dopuszczone do legalnej uprawy w Polsce.
Co zawiera olej konopny?
Wielonienasycone kwasy omega-3 (kwas alfa-linolenowy ALA)
Wielonienasycone kwasy omega-6 (kwas linolowy LA)
Kwasy omega-9 (kwas gamma-linolenowy GLA)
Białka – zawiera aż 65% edystyny (kompletne białko osocza krwi)
Aminokwasy: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, cysteina, fenyloalanina, tyrozyna, treonina, tryptofan i walina
Witaminy: A, C, D, E i K oraz B1, B2, B3, B6,
Pierwiastki: wapń, magnez, siarka, potas, żelazo, cynk, fosfor
Fitosterole i fosfolipidy
Chlorofil
Warto zaznaczyć, że w oleju konopnym stosunek nienasyconych kwasów omega-6 do omega-3 jest niemal idealny i wynosi 3:1. Zaleca się spożywać kwasy tłuszczowe omega-6 do omega-3 w diecie w stosunku 4:1. Obecnie uważa się, że kwasy omega-3 są deficytowe w naszym pożywieniu ze względu na nadmiar w naszej diecie kwasów omega-6, które są obecne w mięsie, nabiale, niektórych ziarnach, jajkach i olejach. Dlatego też nieprawidłowa proporcja tych kwasów jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca czy otyłość.
Działanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zawartych w oleju konopnym:
Kwasy omega-6 LA mają korzystny wpływ (oczywiście w odpowiedniej ilości) na układ sercowo-naczyniowy
Kwasy omega-3 ALA wykazują następujące działanie:
obniżają stężenia trójglicerydów w osoczu krwi
normalizują poziom ciśnienia krwi
działają przeciwzakrzepowo
hamują rozwój cukrzycy typu II
hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca
działają przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie
działają przeciwdepresyjnie
wspomagają prawidłową pracę komórek nerwowych kory mózgu
Kwasy omega-9 GLA wpływa korzystnie na:
komórkowy transport substancji odżywczych, ponieważ wchodzi w skład błony komórkowej
wzmacnia barierę lipidową skóry
chroni skórę przed infekcjami i hamuje rozwój alergii
zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
poprawia kondycję włosów i paznokci
hamuje stany zapalne skóry spowodowane niedoborem prostaglandyn (kwas gamma-linolenowy zastosowany zewnętrznie jest przekształcony w głębszych warstwach skóry w prostaglandyny) takie jak: atopowe zapalenie skóry, wypryski łojotokowe, trądzik, łupież, łuszczyca
Olej konopny jest również doskonałym antyoksydantem, stymuluje układ odpornościowy oraz zmniejsza stany zapalne stawów.
Olej konopny powinien być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek , surówek, kasz i ziemniaków. Sugerowana dzienna porcja spożycia to 3 łyżeczki.
Ciekawostki:
Biało konopne można używać zamiennie zamiast białka sojowego z tą przewagą, że białko konopne jest lekkostrawne i hipoalergiczne oraz pozbawione GMO.
Dla posiadaczy psów czy kotów dodanie do karmy kilku kropli oleju konopnego poprawia metabolizm zwierząt podnosi ich witalność, wzmacnia system odpornościowy i dodaje blasku sierści.
Konopie siewne obok lnu były jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych na ziemiach polskich i sięgają czasów prasłowiańskich. Z nasion konopi Słowianie wyciskali olej, łodygi wykorzystywali do wytwarzania tkanin i sznurów. Konopie związane były z obrzędami kultowymi, przyrządzano z nich potrawy oraz stosowane je w celach leczniczych (stosowane wewnętrznie wykazywały działanie nasenne, przeciwbólowe i przeczyszczające a jako okłady na skórę działały przeciwzapalnie).
Całkowite załamanie uprawy konopi w Polsce nastąpiło w latach 90 XX wieku, co spowodowane było wysokimi kosztami pozyskiwania konopi (wyjątkowa pracochłonność) i brakiem jej zbytu.