Płyn Lugola dostępny bez recepty w aptece jest przeznaczony wyłącznie do stosowania zewnętrznego, gdyż jest to nieoczyszczona mieszanka.
Dziś krótki wpis „Jak zrobić płyn Lugola” dla osób zainteresowanych tematem jodu.
Do zrobienia płynu Lugola potrzebujemy:
1. Jodek potasu
2. Jod krystaliczny
3. Woda destylowana (lub demineralizowana) można ją zakupić w hipermarketach, stacjach paliw.
Płyn Lugola stężenie około 5% na 100ml – potrzebujemy:
100 ml/g wody destylowanej,
10g Jodku potasu – kolor biały (KI),
5 g Jodu krystalicznego (J) – kolor czarny, jod barwi wodę na ciemny kolor i nadaje charakterystycznego smaku.
Przygotowanie roztworu 5% (płynu Lugola)
Wlewamy do pojemnika z pokrywką 100ml wody destylowanej, dosypujemy 10g jodku potasu (kolor biały), całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstawiamy na około 60 minut. Po godzinie dodajemy 5g jodu krystalicznego (czarny), mieszamy intensywnie i pozostawiamy na około 12 godzin.
Uwaga: klasyczny płyn Lugola 5% w 1 kropli zawiera 6,25 mg jodu.
Płyn Lugola stężenie około 5% na 1L- potrzebujemy:
1L/kg wody destylowanej,
100g Jodku potasu – kolor biały (KI),
50 g Jodu krystalicznego (J) – kolor czarny, jod barwi wodę na ciemny kolor i nadaje charakterystycznego smaku.
Płyn Lugola stężenie około 10% na 100ml potrzebujemy:
100 ml/g wody destylowanej,
20g Jodku potasu – kolor biały (KI),
10 g Jodu krystalicznego (J) – kolor czarny, jod barwi wodę na ciemny kolor i nadaje charakterystycznego smaku.
itd.
Uwaga!
Płyn Lugola jest bardzo plamiący, antidotum na przebarwienia (skóry lub ubrań) jest roztwór kwasu askorbinowego (czyli czystej witaminy C w wodzie) – można tym roztworem myć ręce lub odzież poplamioną płynem Lugola.
Część osób jest podatna na uczulenie jodem, w związku z tym należy wykonać „próbę jodową”, w tym celu należy posmarować płynem Lugola niewielki obszar (plamka około 2cm) skórę, jeśli wchłonie się całkowicie w czasie do 24 godzin wówczas możemy śmiało stosować płyn Lugola, jeśli natomiast wchłonie się do 4 godzin, jest to symptom niedoboru jodu.
Źródła:www.biomus.eu