Bakopa (Bacopa monnieri, Brahmi) to indyjska roślina o niezwykłych właściwościach. Rośnie na terenach bagnistych i wilgotnych w krajach azjatyckich takich jak Nepal, Wietnam, Sri Lanca czy Chiny.

Bakopa drobnolistna zaliczana jest do roślin adaptogennych. Adaptogeny ułatwiają przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiska. Bakopa posiada ogromne możliwości w regeneracji komórek nerwowych oraz usprawnia pracę mózgu.
Co zawiera Bakopa?

saponiny steroidowe: bakozydy A i B – najważniejsze związki lecznicze tej rośliny
alkaloidy: bramina, herpestyna
białka
aminokwasy
flawonoidy (apigenina)
fitosterole
kwas betulinowy (z grupy trójpertenów) o silnych właściwościach przeciwnowotworowych

Bakopa działanie:

pobudza przewodnictwo we włóknach nerwowych
poprawia koncentrację i pamięć
zwiększa prędkość przetwarzania informacji
poprawia pamięć krótkotrwałą
usprawnia proces podejmowania decyzji
usprawnia ogólnie wydolność mózgu
chroni przed przedwczesnym starzeniem się mózgu
usprawnia przepływ krwi w mózgu
neutralizuje wolne rodniki
wiąże metale ciężkie takie jak ołów, rtęć i usuwa je z organizmu
posiada zdolność usuwania jonów wapnia w postaci blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych
poprawia nastrój

Bakopa dla kogo?

dla osób chcących poprawić swoje zdolności poznawcze i koncentrację
wspomagająco w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona
osoby po udarach
profilaktyka miażdżycy
przy nadpobudliwości ruchowej
usuwanie metali ciężkich z organizmu
depresji
dla osób, którym brakuje pewności siebie, mających problem z podejmowaniem decyzji
dla osób źle funkcjonujących w stresie

Przeciwwskazania:

kobiety w ciąży i karmiące piersią
osoby zażywające leki nasenne oparte na fenotiazynie
ostrożnie u osób przyjmujących inne leki psychostymulujące

Jak suplementować Bakopę, z czym łączyć?

Ze względu na zawartość związków o strukturze steroidowej, zaleca się przyjmowanie suchych ekstraktów z tłuszczem (mięso, tłuste mleko). Można również łączyć Bakopę z Gotu Kolą i lecytyną. Działanie Bakopy jest zauważalne po miesiącu regularnego zażywania. Najlepiej stosować przez 2-3 miesiące, po czym zrobić miesiąc przerwy.