Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to roślina występująca w Meksyku i Gwatemali. Szałwia była głównym pożywieniem dla Azteków, służyła również do produkcji farb i preparatów leczniczych. Nie zawiera glutenu. Występuje w odmianie białej i czarnej.

Nasiona chia posiadają:

Kwasy omega-3 głównie jest to kwas alfa-linolenowy 64%. Badania potwierdzają, że wysokie spożycie kwasu alfa-linolenowego zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz obniża poziom cholestreolu LDL a zwiększa poziom cholestreolu HDL (dobrego). Zwykle mamy niedobór kwasów omega-3 a nadmiar kwasów omega-6. Odpowiedni stosunek tych kwasów (więcej omega-3 a mniej omega-6 w diecie) reguluje ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów, ochrania serce i wątrobę oraz zapobiega rozwojowi chorób o charakterze zapalnym, autoimmunologicznym czy nowotworowym.
Białka 15-6% dominuje kwas glutaminowy, asparaginowy i arginina. Dzięki obecności kwasu glutaminowego nasiona chia zwiększają wydolność organizmu i wspomagają układ odpornościowy. Regenerują wątrobę i przyspieszają gojenie się ran. Zawiera niski poziom lizyny.
Błonnik – wysoka zawartość 38-40 g/100 g produktu. Dzięki czemu podczas spożywania nasion chia w przewodzie pokarmowym tworzy się żel, który spowalnia przyswajanie węglowodanów i daje uczucie sytości. Wspomaga perystaltykę jelit i reguluje poziom cukru we krwi.
Antyoksydanty: kwas cynamonowy, rozmarynowy, chlorogenowy, kofeinowy, kwercetyna, kemferol i inne flawonoidy. Zabezpieczają komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Witaminy C, E i A oraz B3 (niacyna), (B2) ryboflawina i (B1) tiamina. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu.
Minerały: zawiera dużo wapnia (jest go więcej niż w mleku), fosforu, potasu i magnezu, co pływa korzystnie na funkcjonowanie układu kostno-mięśniowego. Znajdziemy w nich również żelazo i cynk.

Zalecana dzienna porcja spożycia szałwii hiszpańskiej: to 15 g, czyli 2 łyżki dziennie.

Nasiona chia znajdują zastosowanie jako dodatek do koktajli, puddingów, naleśników, jogurtów, sałatek czy pieczywa. Można jej jeść również namoczone w wodzie (podobnie jak siemię lniane).

nasiona chia
Nasiona chia – kiedy zachować ostrożność?

Nie są wskazane u osób cierpiących na zapalenie jelit.
Przepis na koktajl bananowo-kokosowy z nasionami chia:

100 ml mleka kokosowego
50 ml wody kokosowej
1 banan
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka nasion chia

Zmiksować blenderem banana z miodem, mlekiem i wodą kokosową. Następnie dodać nasiona i wymieszać. Smacznego!