Rosół to jedno z narodowych dań polskich. Nikt jednak nie wie dokładnie kiedy powstał pierwszy polski rosół. Pierwsze przepis znalazł się w książce kucharskiej w 1682r choć tak naprawdę wywar gotowany na kościach był spożywany już około 1000 r. n.e.
Rosół działa rozgrzewająco i wspomaga zwalczać infekcje wirusowe a jego para działa jak naturalna inhalacja, która odblokowuje zatkane zatoki przynosowe. Rozrzedza gęstą, zalegającą wydzielinę.
Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma rosół ?
to źródło łatwo przyswajalnego kolagenu – który tworzy kości, zęby, ścięgna, więzadła i chrząstki. Jest ważnym elementem wpływającym na strukturę włosów, skóry i paznokci. Po 20 roku życia proces produkcji kolagenu zaczyna spadać – każdego roku o 1 %. Również stres i choroby autoimmunologiczne mogą wpłynąć niekorzystnie na jego wytwarzanie w organizmie. Zanik kolagenu to nie tylko zmarszczki i brak jędrności skóry i suche, cienkie włosy, ale też zaburzenia trawienia (kolagen uszczelnia jelita) i problemy ze stawami. Rosół naturalnie dostarcza organizmowi kolagenu.
zawiera mnóstwo aminokwasów, które biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie, np. wzrostu, regeneracji, koncentracji, pozytywnemu myśleniu, równowagi hormonalnej czy witalności i energii. W wywarze z kości znajduje się: asparagina, glutamina, seryna, treonina, alanina, arginina, walina, izoleucyna, tyrozyna i fenyloalanina. Prolina i glicyna z kolei redukują wzdęcia i wspomagaj proces trawienia.
dostarcza minerały: magnez, fosfor, potas, siarka, żelazo, mangan, cynk. miedź, kobalt, fluor, selen.
to źródło kwasu hialuronowego, chondroityny oraz glukozaminy – które wspierają tkankę łączną, nawilżają skórę, stawy i mięśnie.
dostarcza witamin A i E
rosół posiada zdrowe tłuszcze, które dają uczucie sytości i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie mózgu.
łagodzi stany zapalne układu trawiennego – może wspomóc leczenie zespołu jelita drażliwego, celiaki czy choroby Leśniewskiego-Crohna
Żelatyna, która znajduje się w rosole przyciąga i zatrzymuje płyny, w tym soki trawienne, co zapewnia prawidłowe trawienie.
Kto nie powinien jeść rosołu?
Rosół prawie idealne danie obiadowe, jednak powinny go unikać osoby chorujące na dnę moczanową, kamicę nerek. W rosole znajdują się związki purynowe, które podczas trawienia są redukowane do kwasu moczowego, co może zaostrzyć objawy tych chorób.