Jak zrobić olej żywokostowy?
Przepis nr 1 na olej żywokostowy:
1 szklanka świeżych lub suchych korzeni zaleć 300 ml oleju lub oliwy z oliwek o temperaturze 60 stopni C; wytrawiać 14 dni; przefiltrować, W chorobie wrzodowej, osłabieniu, schorzeniach skórnych, hemoroidach i zaparciach zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. Używać zewnętrznie przy leczeniu wyżej wymienionych schorzeń oraz do maseczek i przemywań skóry zdrowej w celach pielęgnacyjnych.
Przepis nr 2 na olej żywokostowy według Małgorzaty Kaczmarczyk:
500 ml oleju rafinowanego wlej do słoika, dorzuć 100 g rozdrobnionego korzenia żywokostu, wstaw do większego garnka z wodą, tak, jak do pasteryzacji i gotuj godzinę. Po tym czasie wyłącz, zamieszaj w słoiku i zostaw w gorącej wodzie. Niech olej spokojnie wyciąga cenne składniki z żywokostu. Rano znowu podgrzej i podgrzewaj kolejną godzinę, zostaw w garnku. Na trzeci dzień znowu podgrzewaj olej w kąpieli wodnej, zostaw do ostygnięcia, po czym przecedź przez sitko i poczwórnie złożoną gazę lub filtr do mleka. Dodaj do oleju łyżeczkę maceratu garbnikowego – dla dłuższej trwałości. Twój lek cud jest gotowy. To jest maceracja na gorąco – robimy ją, gdy szybko potrzebujemy leku.
Lepiej jest zrobić macerację na zimno, czyli rozdrobniony korzeń żywokostu wrzuć do słoika, zalej olejem i przez 2 tygodnie olej będzie spokojnie wyciąga związki lecznicze. Codziennie potrząśnij słoikiem. Później przecedź macerat, dodaj maceratu garbnikowego. Ja zrobiłam na gorąco ze względu na szybką konieczność.
Jeśli zrobisz macerację na oleju lnianym to jego ważność będzie wynosiła około 3 miesięcy, jeśli na jakimkolwiek oleju rafinowanym, jego ważność będzie wynosiła rok czasu. Jeśli robisz macerację olejową dłuższym sposobem, to lepiej ją robić na suchym korzeniu żywokostowym, macerat olejowy na świeżym korzeniu szybciej się psuje.
Jak zrobić maść żywokostową?
Maść żywokostowa:
Składniki:
– olej żywokostowy – 1 łyżka
– wyciąg glicerynowy z żywokostu – 1 łyżka
– podłoże maściowe (Linomag – krem lub maść, Alantan – maść, lanolina, euceryna, maść z witaminą A lub tranowa) – 60 g
– silnie sproszkowany (zmielony) suchy korzeń żywokostu – 1 łyżeczka od herbaty (płaska).
Sposób przyrządzenia maści żywokostowej: do moździerza umieszczonego na gorącej maszynce elektrycznej włożyć podłoże maściowe i gdy ulegnie ono rozpuszczeniu – wlać do moździerza olej żywokostowy wymieszany z proszkiem żywokostowym, wymieszać. Następnie wlać glicerynowy wyciąg żywokostowy i ucierać składniki aż utworzą jednolitą masę, stale jednak podgrzewając. Maść przechowywać w zimnym miejscu i szczelnie zamkniętą. Chore miejsca pokrywać nią 3 razy dzennie
Jak zrobić wyciąg glicerynowy-żywokostowy?
Wyciąg glicerynowy-żywokostowy polecany przy zaparciach połączonych z zaburzeniami trawiennymi i bólami brzucha.
Przepis:
Pół szklanki świeżego lub suchego korzenia zalać 300 g gliceryny; wytrawiać 7 dni; przecedzić. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce. Przed zażyciem zmieszać z 100 ml soku cytrynowego lub innego.