Witamina E

0
Witamina E to grupa związków chemicznych, rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Każda z tych grup składa się z...

MSM -siarka organiczna

0
MSM czyli metylosulfonylometan to organiczny związek siarki, który znajduje się między innymi w mięsie, owocach, warzywach i świeżym mleku. Niestety proces konserwacji czy pasteryzacji...

Ashwagandha

0
Ashwagandha (Witania ospała – Withania somnifera) to roślina z rodziny psiankowatych, znana również pod nazwami indyjski żeń-szeń. Surowcem leczniczym jest korzeń i owoc ashwagandhy. Ashwagandha...

Dieta w chorobie Hashimoto

0
Dieta w chorobie Hashimoto oraz suplementacja witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę. Wiele artykułów mówi o tym, jak bardzo ważne jest odpowiedni sposób odżywiania...

Chlorella i Spirulina

0
Chlorella i spirulina to mikro algi znane ze swych niezwykłych właściwości. Pojawiły się kilka miliardów lat temu i są najwcześniejszymi formami życia na ziemi....

Kudzu

0
Kudzu (ołownik łatkowaty, Pueraria lobata) to jeden z najbardziej interesujących surowców roślinnych, a szczególnie wyciąg z jego korzenia, który pomaga walczyć z...

Czy warto stosować suplementy diety?

0
Suplementy diety – najogólniej mówiąc to produkt składający się z substancji odżywczych, stanowiących uzupełnienie codziennej diety. Suplementy mają być dodatkowym źródłem witamin, minerałów...

Mydło Aleppo

0
Mydło Aleppo to prawdopodobnie najstarsze mydło na świecie. Było znane za czasów Fenicjan. Uważa się, że metoda wytwarzania mydła Aleppo sięga 2000 lat, lecz...

Olej żywokostowy

0
Olej żywokostowy skutecznie wspiera leczenie chorób kręgosłupa, stawu biodrowego, kolan, bóle reumatyczne, rwę kulszową. Pomaga przy złamaniach, zwichnięciach i stłuczeniach. Jest niezastąpiony w stanach zapalnych...

Czarnuszka

0
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana czarnuszką ogrodową, czarnuchą, kminem czarnym czy kąkolnicą występuje na terenie Euroazji oraz w północnej Afryce a nawet i...

Kolagen

0
Kolagen jest jednym z ważniejszych białek organizmu.To główny budulec tkanki łącznej. Tkanka łączna zapewnia podporę narządom, ochrania wrażliwe części ciała i jest głównym składnikiem skóry....

Różeniec górski

0
Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) jest to stara roślina lecznicza, używana przez ludność skandynawskie i rosyjskie. Jest objęty ochroną gatunkową. W Polsce występuje rzadko,...

Cera naczynkowa – przyczyny, zalecenia żywieniowe i pielęgnacyjne

0
Cera naczynkowa charakteryzuje się kruchością i nadwrażliwością naczyń krwionośnych a także jest jednym z czynników przyczyniających się do powstania trądzika różowatego. Coraz więcej kobiet...

Co warto jeść razem a co osobno?

0
Co warto jeść razem a co osobno? Warto zadać sobie to pytanie komponując składniki w codziennej diecie. Właściwe połączenie żywności pomaga maksymalnie przyswajać składniki pokarmowe,...

Borelioza – pytania i odpowiedzi

0
Borelioza – podstępny imitator chorób! Jak się zarażamy boreliozą i jakie są objawy? Boreliozą (choroba z Lyme) zarażamy się poprzez ukąszenie kleszcza, który przenosi bakterię...

Bezpieczne opalanie

0
Bezpieczne opalanie to ochrona skóry przed nadmierną ekspozycją na promienie UVA i UVB. Powszechnie wiadomo, że promienie słoneczne stymulują wytwarzanie witaminy D w skórze,...

Oregano

0
Oregano (Origanum vulgare) czyli lebiodka pospolita inaczej nazywana jako dziki majeranek, macierzanka wysoka czy macierduszka. Jako roślina lecznicza i przyprawowa lebiodka znana była w...

Aronia – Zbigniew T. Nowak „Zielony detoks”

0
Aronia potocznie nazywana czarną jarzębiną, kwitnie zwykle na początku maja. Owoce aronii zaczynają dojrzewać w pierwszej dekadzie sierpnia, jednak zbiera się je pod koniec...

Krzem

0
Krzem to składnik mineralny, niezbędny do syntezy kolagenu, elastyny – białek, które tworzą tkankę łączną. Stymuluje również produkcję kwasu hialuronowego – związku, który...

Olej z czarnuszki właściwości

0
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki (czarnego kminku). Nasiona czarnuszki znane są ze swoich właściwości leczniczych już od...

Magnez

0
Magnez – jego wpływ na nasz organizm Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków, tak zwany „pierwiastek życia” niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział...

Siarczan magnezu jak stosować?

0
Sól Epsom czyli siarczan magnezu MgSO4 to nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowego i magnezu. Potocznie nazywana jest solą gorzką, solą angielską lub solą...

Pasożyty jak je rozpoznać i zwalczyć?

0
Pasożyty, to organizmy odżywiające się kosztem gospodarzy, czyli innych organizmów zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Inaczej mówiąc to po prostu robaki pasożytnicze: pierwotniaki...

Olej konopny

0
Olej konopny jest pozyskiwany z tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej. Olej ten jest źródłem cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Charakteryzuje się...

Aloes

0
Aloes zwyczajny (Aloe vera, Aloe barbadensis) znany był w Afryce jako środek leczniczy już 3000 lat p.n.e. W starożytnym Egipcie żywicy z aloesu...

Czy test ciążowy może kłamać? Kiedy test ciążowy jest wiarygodny ?

0
Test ciążowy jest wiarygodny w 99% jeżeli wynik testu jest pozytywny . Test z dużym prawdopodobieństwem może się mylić jeżeli test wykonany wcześniej...

Olejowanie włosów

0
Olejowanie włosów od kilku lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem, choć jest to metoda znana i stosowana już od setek lat przez arabki...

Koenzym Q10

0
Koenzym Q10 nazywany często witaminą Q, to składnik znajdujący się w każdej komórce naszego ciała. Jest niezwykle ważny dla procesów energetycznych zachodzących w komórkach....

Rosół – dlaczego jest zdrowy?

0
Rosół to jedno z narodowych dań polskich. Nikt jednak nie wie dokładnie kiedy powstał pierwszy polski rosół. Pierwsze przepis znalazł się w książce kucharskiej...

Tarczyca bajkalska

0
Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to roślina wieloletnia a jej ojczyzną są tereny Syberii, Chin i Mongolii. Ta dotąd mało popularna roślina posiada szereg właściwości...

Kosmetyki naturalne i organiczne – czym się różnią?

0
Kosmetyki naturalne i organiczne czym się różnią? Wydawałoby się, że jedno i drugie to samo oznacza. A jednak nie wygląda to tak prosto. Oto...

NAC – N-acetylocysteina

0
NAC (acetylocysteina, n-acetylocysteina) to organiczny związek chemiczny, pochodna L-cysteiny, czyli siarkowego aminokwasu endogennego, występującego naturalnie w organizmie. Acetylocysteina znana jest głównie ze swych właściwości...

Niedokwaszenie żołądka

0
Niedokwaszenie żołądka to wynik zbyt niskiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Objawia się przede wszystkim gazami, wzdęciami, odbijaniem, uczuciem ciężkości po posiłkach, zgagą,...

Czosnek – właściwości i działanie

0
Czosnek pospolity, czyli Allium sativum jest byliną i kwitnie od lipca do sierpnia. Należy do tej grupy ziół, które posiadają uniwersalne zastosowanie. Jego...

Mydło marsylskie

0
Mydło marsylskie to zastrzeżona francuska receptura produkcji mydła, które zawiera 72% oliwy z oliwek z dodatkiem wody i sody. Nie ma w nim tłuszczów...

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

0
Prawdziwy miód to skarbnica witamin i minerałów. Do tej pory wyodrębniono około 300 różnych składników w miodzie, m. in. glukozę, fruktozę, białka, enzymy, hormony,...

Żeń-szeń

0
Żeń-szeń (Panax ginseng) czyli żeń-szeń właściwy to jedna z najstarszych roślin, której przypisywano właściwości lecznicze już w 320 roku p.n.e. Do Europy...

Witamina A

0
Witamina A mało się o niej mówi a jednak jest równie ważna w naszej diecie jak witamina D3 czy witamina K2. Witamina A dzieli się...

Zielona kawa za i przeciw

0
Zielona kawa – to surowe ziarno kakaowca, które nie zostało poddane procesowi palenia. Na początku owoc kakaowca ma barwę zieloną, a gdy dojrzewa stopniowo...

Protokół Buhnera – alternatywna metoda leczenia boreliozy

0
Protokół Buhnera to aktualnie jeden ze skuteczniejszych protokołów ziołowych stosowanych przy boreliozie. Stephen Harrod Buhner to wybitny amerykański zielarz, autor wielu książek i publikacji....

Migrena

0
Migrena to ból głowy, któremu często towarzyszą nudności, wymioty, występują również problemy z logicznym myśleniem. Objawy te rzadko są powiązane ze zwykłym bólem głowy....

Brak krwawienia miesiączkowego

0
Opóźnienie lub brak miesiączki ? To najpewniejsze objawy ciąży ! Jeśli zazwyczaj miesiączkujesz regularnie, to brak miesiączki jest jedną z najpewniejszych oznak, że...

Dlaczego warto stosować olej kokosowy?

0
Olej kokosowy dopiero od niedawna zyskał popularność na polskim rynku. Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Kwasy nasycone...

Nasiona chia

0
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to roślina występująca w Meksyku i Gwatemali. Szałwia była głównym pożywieniem dla Azteków, służyła również do produkcji farb i preparatów...

Suplementy wspomagające odchudzanie

0
Suplementy wspomagające odchudzanie mogą przynieść korzyści w połączeniu ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami. Na rynku jest wiele dostępnych produktów, niektóre z nich warto łączyć,...

Olej żywokostowy i maść żywokostowa – jak zrobić?

0
Jak zrobić olej żywokostowy? Przepis nr 1 na olej żywokostowy: 1 szklanka świeżych lub suchych korzeni zaleć 300 ml oleju lub oliwy z oliwek o temperaturze...

Komosa ryżowa

0
Komosa ryżowa (Quinoa) należy do grupy tak zwanych pseudozbóż. Oznacza to, że przypomina pod wieloma względami zboże, ale nim nie jest. Roślina ta głównie...

Soda – właściwości i zastosowanie

0
Soda spożywcza jest obecna chyba w każdym domu, używana z reguły jako dodatek do wypieków. Soda oczyszczona to tak naprawdę wodorowęglan...

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – cukrzyca, insulinooporność c.d.

0
Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta dobra dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz otyłością. Nieprawidłową glikemię da się opanować dietą, która powinna być...

Typowe objawy ciąży

0
Nabrzmiałe piersi Bolą cię piersi ? To mogą być pierwsze objawy ciąży! Twoje piersi mogą wysłać ci jeden z pierwszych sygnałów ciąży. Piersi mogą bardzo...

Kiedy wykonać Test Ciążowy?

0
Pomimo tego, że wielu producentów domowych testów ciążowych obiecuje, że ich test wykrywa ciążę nawet w 6 dni po stosunku, aby być pewnym skuteczności...

Gotu Kola

0
Gotu Kola (centella asiatica, wąkrota azjatycka) to roślina tropikalna o działaniu uspokajającym, stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Gotu kola posiada różne formy...

Młody jęczmień

0
Młody jęczmień to inaczej zielona trawa jęczmienna. Zaliczany jest do tak zwanej zdrowej żywności. Posiada wiele korzystnych właściwości i znajduje zastosowanie w profilaktyce...

Złocień maruna naturalny środek przeciwmigrenowy

0
Złocień maruna znany też jako wrotycz maruna (Chrysanthemum parthenium, Matricaria parthenium, Tanacetum parthenium) uprawiany był w Polsce od dawna. Wydziela intensywny zapach i jest...

Choroba Hashimoto

0
Choroba Hashimoto to najczęstsza choroba autoimmunologiczna na świecie. Dotyka ona od 13,4 do 38% ludzi. Ostatnie obliczenia wskazują, że aż jedną na pięć kobiet...

Boraks – Walter Last

0
Boraks – Boraksowa konspiracja Spisek w sprawie boraksu Boraks jest występującym w przyrodzie minerałem i źródłem ważnego pierwiastka, boru, oraz tanim i skutecznym środkiem antyseptycznym, przeciwgrzybiczym...

RZS – dieta (reumatoidalne zapalenie stawów)

0
RZS czyli reumatoidalne zapalenie stawów to choroba autoimmunologiczna, gdzie układ odpornościowy atakuje własne komórki, co prowadzi do ich zniszczenia. Stan zapalny w RZS obejmuje...

Insulinooporność – co to znaczy?

0
Insulinooporność może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2, zespołu policystycznych jajników oraz do zaburzeń sercowo-naczyniowych. Co dokładnie oznacza insulinooporność? To obniżenie wrażliwości tkanek na...

Chlorofil i chlorofilina

0
Chlorofil to substancja, która znajduje się w warzywach i owocach. Jednak w procesie produkcji spryskuje się je różnymi chemicznymi środkami, które pozbawiają je znacznej...

Jod

0
Jod to podstawowy składnik tarczycy. Tarczyca wydziela tyroksynę, która zawiera 60-120 mcg jodu. Bez jodu nie jest możliwa produkcja tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3),...

Chlorek magnezu

0
Chlorek magnezu i oliwka magnezowa Chlorek magnezu to najprostszy sposób na szybkie uzupełnienie niedoboru magnezu w organizmie. Niedobory magnezu i najlepiej przyswajalne jego formy zostały...

Jak zrobić płyn Lugola?

0
Płyn Lugola dostępny bez recepty w aptece jest przeznaczony wyłącznie do stosowania zewnętrznego, gdyż jest to nieoczyszczona mieszanka. Dziś krótki wpis „Jak zrobić płyn...

Dlaczego warto zamienić biały cukier na ksylitol brzozowy?

0
Ksylitol brzozowy to absolutny hit jeśli chodzi o zamienniki cukru. Został wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 roku przez niemieckiego chemika. Jednak dopiero w...

Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?

0
Kondycja naszych jelit wpływa na odporność naszego organizmu! Teoria ta została potwierdzona w praktyce podczas wielu badań naukowych. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o...

MMS chloryn sodu

0
MMS czyli chloryn sodu NaClO2 to związek chemiczny, na temat którego spotkać można skrajne opinie. Leczy czy szkodzi? Jak pisał Paracelsus „wszystko jest trucizną,...

Berberyna Berberys

0
Berebryna to roślinny alkaloid uznawany za jeden z najsilniejszych naturalnych suplementów. Jego lecznicze właściwości są znane i wykorzystywane od tysięcy lat w tradycyjnej...

Kiedy udać się do ginekologa jeśli test ciążowy był pozytywny ?

0
Zazwyczaj ginekolog zleci wizytę 6 do 8 tygodni po terminie spodziewanej miesiączki. Czy lekarz może stwierdzić wczesna ciążę przez badanie USG ? Lekarz może stwierdzić ciążę...

Selen

0
Selen to pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. W organizmie najwięcej selenu znajduje się w tarczycy (aż 80%), przysadce mózgowej, wątrobie...

Bakopa

0
Bakopa (Bacopa monnieri, Brahmi) to indyjska roślina o niezwykłych właściwościach. Rośnie na terenach bagnistych i wilgotnych w krajach azjatyckich takich jak Nepal, Wietnam,...

Losowe wpisy:

Chlorofil i chlorofilina

0
Chlorofil to substancja, która znajduje się w warzywach i owocach. Jednak w procesie produkcji spryskuje się je różnymi chemicznymi środkami, które pozbawiają je znacznej...

Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?

0
Kondycja naszych jelit wpływa na odporność naszego organizmu! Teoria ta została potwierdzona w praktyce podczas wielu badań naukowych. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o...