Olej z czarnuszki pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki (czarnego kminku).

Nasiona czarnuszki znane są ze swoich właściwości leczniczych już od ponad 2000 lat. Do Europy czarnuszka dotarła z Egiptu, gdzie była stosowana nieomal na wszystkie dolegliwości. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem wykorzystywanym w medycynie, kosmetyce i do celów kulinarnych. Wykorzystywane są głównie jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one gorzki smak, przypominający czarny pieprz o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej.

Olej z czarnuszki zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT), witaminę A (karotenoidy), witaminę E (tokoferole), fosfolipidy, fitosterole oraz flawonoidy. Substancją bioaktywną czarnuszki jest tymochinon. Związek ten wykazuje silne działanie antyutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki właściwości:

działa przeciwalergicznie – badania kliniczne udowodniły, że olej z czarnuszki zmniejsza objawy astmy a najlepsze efekty uzyskano w grupie dzieci aż 80% odczuło wyraźną poprawę w wydolności oddechowej.
działa przeciwcukrzycowo – olej z czarnuszki wspomaga obniżenie i unormowanie poziomu cukru we krwi oraz wzrost wydzielania insuliny przez trzustkę
wykazuje działanie przeciwnowotworowe – pobudza układ immunologiczny do walki z chorobą nowotworową. Aktywny składnik tymochinon według badań powoduje spadek liczby komórek rakowych różnego typu bez skutków ubocznych dla zdrowych komórek
działa przeciwutleniająco – ochrania komórki organizmu przed toksynami, wymiata wolne rodniki, które są szkodliwe dla naszych komórek
działa przeciwzapalnie – wynika głównie z tymochinonu, który zmniejsza stany zapalne oraz obecność kwasu eikozadienowego, który łagodzi ostre i przewlekłe stany zapalne stawów czy dróg oddechowych
zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka – olej z czarnuszki zawiera tymochinon, który przeciwdziała rozwojowi helicobacter pylori
wykazuje działanie odtruwające i regenerujące – regeneruje m.in. trzustkę, wątrobę
choroby układu moczowo-płciowego – obniża stężenie szczawianów wapnia w moczu, z których tworzą się kamienie nerkowe
reguluje cykl miesiączkowy
pobudza laktację
czarnuszka zwalcza owsiki i włośnia krętego
wspiera układ odpornościowy – pobudza czynność limfocytów i makrofagów – komórek odpornościowych
obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu LDL a także poziom homocysteiny – która obecnie jest uważana za przyczynę miażdżycy
hamuje odczyny zapalne w chorobach wywołanych autoagresją
pomocny w chorobach skóry takich jak trądzik, łupież, grzybice skóry, atopowe zapalenie skóry
nawilża oraz regeneruje suchą i wrażliwą skórę

Olej z czarnuszki przeciwwskazania:

Olej z czarnuszki przyjmowany w odpowiedniej ilości nie wykazuje skutków ubocznych. Jednak ze względu na działanie przeciwskurczowe olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży. Osoby z niskim ciśnieniem tętniczym również powinny zachować ostrożność przy spożywaniu tego oleju.
Dawkowanie oleju:

Olej charakteryzuje ostrzejszy smak. Można go z powodzeniem dodać do sałatek lub spożywać bezpośrednio. Zalecana bezpośrednia porcja oleju dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka dziennie, natomiast dla dzieci odpowiednią ilością będzie pół łyżeczki dziennie. Osoby, które nie lubią pić olejów mogą skorzystać z oleju zamkniętego w kapsułkach.

Olej z czarnuszki właściwości
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)