Jeszcze niedawno, można było spotkać się z pojęciem “dieta cukrzycowa”. Obecnie, coraz częściej odchodzi się już od wymagania od osób chorych na cukrzycę stosowania ścisłej diety. Niewskazane jest również nieracjonalne odchudzanie. Eksperci uważają, że osoby chore mogą jeść wszystko czego zapragną, pod warunkiem, że swoje posiłki będą odpowiednio planować i zechcą stosować się do pewnych zasad. Ich zdaniem nie ma czegoś takiego, jak “dieta cukrzycowa”, istnieją za to pewne podstawowe zasady racjonalnego odżywiania i dbania o zdrowie. Według specjalistów, przestrzeganie tych zasad przez całe społeczeństwo korzystnie wpłynęłoby na nasze zdrowie, między innymi przez zlikwidowanie takich problemów jak otyłość i nadciśnienie. Przestrzeganie tych zasad prowadzi do bardzo wielu korzyści również u osób chorych. Opóźnia, a czasem całkowicie zapobiega wystąpieniu różnych powikłań. Wpływa na dobre samopoczucie, zmniejsza poczucie osłabienia i zmęczenia. Pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, a przez to również i innych substancji odżywczych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowej wagi ciała. Podstawowe zalecenie, odnoszące się zarówno do chorych na cukrzycę, jak i do osób całkiem zdrowych, opiera się na założeniu, że wszystkie posiłki, spożywane w ciągu dnia muszą zawierać odpowiednie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych.